Lausa uskumatuna tunduvaid võrdlusi ettevõtte 110 aasta tagustest algusaegadest ja praegusest võib tuua kümneid. Sajand tagasi keeras kompvekke paberitesse 300 naist, praegu teevad aga sama töö ja tegelikult enamgi ära neli masinat, millest igaüks suudab minutis krõbiseva paberiga katta tuhat kommi.
Tegelikult oleks kogu toredus võinud olemata jäädagi, kui tööstuse alustala Karl Fazer oleks järele andnud vanemate soovile ning sidunud oma tuleviku suhkrumaiustuste asemel metsandusega. Just seda ala pidas Eduard Fazer oma neljandale lapsele märksa perspektiivikamaks.
Suhkrutolm sai siiski metsalõhnast võitu ning pärast kooli lõpetamist siirdus 18-aastane Karl praktilisi teadmisi omandama Peterburisse, maailmalinna, kus toodetud maiustusi hinnati Euroopas võrdväärseteks Shveitsis ja Prantsusmaal valminutega.
Karli esimene õpikoht oli kuulus Berrini kondiitriäri, kus noormees sai kätte sellitunnistuse. Järgnes töö veel mitmes Peterburi äris ning hiljem Berliini ja Pariisi maiustustetootjate juures.
Kodulinna Helsingisse jõudis Karl Fazer tagasi alles seitsme aasta pärast.
Tänagi Helsingi kesklinnas Kluuvikatu tänaval asuva esimese kondiitriäri avas Karl Fazer 25-aastaselt - 1891. aastal.
Ainult 30 külalist mahutanud kohvik, mille linnavõimud lubasid avada vaid tänu sellele, et omanik lubas seal alkoholi mitte pakkuda, jäi peagi väikseks. Aastal 1894, mida loetakse Soome magusatööstuse alguseks, jätkas Fazer tööd juba suuremates ruumides. Muu hulgas läks lahti ka shokolaaditahvlite ja -kompvekkide valmistamine.
Esialgu töötas laienenud ettevõttes vähem kui 20 inimest, kuid järgnevatel aastatel arenes tootmine tormiliselt ning juba neli aastat hiljem pühitseti sisse päris oma neljakorruseline tootmishoone, suurendati töötajaskonda ning alustati toodete vedu välismaale.