Lastekodulapsed ootavad siiraid kinke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastekodu laste käsitöö.
Lastekodu laste käsitöö. Foto: Margus Ansu

Jõule veedetakse lastekodus samamoodi nagu teistes peredes - on kuusk, on pidu ja on maiustused. Nagu teisedki lapsed, ootavad ka sealsed elanikud pikisilmi kingikotiga jõulutaati.

Mitmed lastekodude direktorid kinnitasid, et jõulud on nende majas aasta suurim pidupäev, millest sageli võtavad osa ka endised kasvandikud - selleks kaunistatakse maja, õpitakse salmid, tuuakse tuppa kuusk, küpsetatakse piparkooke. Muidugi jagatakse ka kingipakke, mis suuresti on sõprade ja sponsorite muretsetud.

Kõik algab soovist

Elva väikelastekodu direktor Kai Räisa tõdeb, et eelkõige muudab meele rõõmsaks, kui kinkija olemus näitab siirast soovi ja hoolivust - ükskõik, mida sisaldab toodud pakk. „Kõik saab alguse soovist!" lisab ta.

Lastekodude seas tehtud küsitlus näitas, et lapsed unistavad ikka laste asjadest - autodest, konstruktoritest, ratastest, uiskudest, ilusatest juustepannaldest, käekotikestest, suuremad ka arvutitest, kosmeetikast jms. Ka nende elukeskkond vajaks teinekord parandamist - vajaka on kas või laualampidest, kodumasinatest või siis tahaks näiteks spordisaal väikest remonti saada.

Haapsalu lastekodu direktor Eve Kabin tõdeb, et kõige vahvamad jõulupühad olid mullu, kui nendega võttis ühendust Intani-nimeline jõuluvana, kes palus oma tuttavaid ja töökaaslasi osta lastele kingitusi, selleks koguti iga lapse kohta eelnevalt natuke infot ja nii sai igaüks endale just temale mõeldud kingi.

Lastekodude juhatajad küsitlesid kasvandikke ja said teada ka seda, et eriti vahvad jõulud on olnud need, mil keegi on organiseerinud lastele väljasõidu - kas siis läheduses asuva turismitalu juurde, veekeskusesse, kinno või kas või sõprade juurde külla jõulupeole.

Haiba lastekodu lastekaitsetöötaja Triin Tamme meenutab aga vestlust ühe algklassipoisiga, kellelt ta püüdis välja selgitada, mida too omale sünnipäevaks soovib. Esimese hooga ei osanud laps midagi vastata, kuid siis ütles, et tahaks minna uuesti AHAA-keskusesse, kus ta koos tugiperega meeleoluka ja lõbusa päeva veetis. „Tema lause tegelikuks mõtteks on soov olla ja toimetada koos kellegagi, kellele ta meeldib ning teda hoiab. Mingisugust konkreetset asja kingituseks ta välja ei toonudki. See pole tema jaoks oluline," selgitab Tamme.

Kaks aastat lastekodus töötanud Tamme ongi veendunud - ja seda rõhutasid oma vastustes kõik lastekodutöötajad - et kõige rohkem ongi lastekodulastel puudu siiski mittemateriaalsetest väärtustest: soojast ja lähedasest inimesest, kes on talle toeks rasketel hetkedel ning kellega oma rõõmu ja muret jagada.

Tamme selgitab, et loomulikult annab lastekodu personal oma parima toetamaks ning juhendamaks lapsi ja noori, kuid kahjuks on lapsi palju ning personali ressursid piiratud. „Väga lihtne on teha kingitusi - poistele autod ning tüdrukutele nukud - kuid kes õpetaks lapsed nendega mängima ning kingitustest lugu pidama?" küsib ta.

Narva-Jõesuu lastekodu direktor Erika Tambi rääkis, et nende lapsed saavad näiteks juba kolmandat aastat sõita vaheaegadel Norrasse ja elada seal peredes. Lastel on tekkinud Tambi sõnul peredega head sidemed. „Arvan, et ka seda võib pidada üheks heaks kingiks meie laste jaoks," lisab ta.

Haapsalu lastekodu direktor Eve Kabin viitaski, et nende laste tänavuseks jõulusooviks on saada endale hästi palju sõpru, kes nendega mängimas ja tegelemas käiks. Eriti oodatud on noormehed, sest sealsed poisid peavad leppima ainult naiskasvatajatega.

Abi eest tänulikud

„Annetajate abil oleme saanud endale hulga vajalikke asju ja oleme seetõttu väga õnnelikud," kinnitas samas Pärnu lastekodu direktor Priit Sutt.

Mõnikord juhtub ka nii, et kingitegija on mõelnud küll parimaid mõtteid ning soovinud head, aga välja ei kuku nii, nagu võiks, tõdes Tamme ja lisas, et õnneks on need erandjuhtumid. Et kingituse tegemine valmistaks rõõmu mõlemale poolele, tasukski enne kingi tegemist lastekoduga ühendust võtta ja küsida, mida neil tegelikult vaja oleks. Näiteks juhtus eelmine aasta Narva lastekodu elanikega selline lugu, et iga laps sai kokku neli kommipakki, mille ärasöömine nii mõnelgi olemise pahaks tegi.

BOKS

Mida tahaksid lapsed jõuludeks?

• Narva-Jõesuu lastekodu
Laste soovid: huvitav väljasõit, eriliselt suur ilus nukk koos vankriga, auto, lauamänge, konstruktoreid, mängutööriistade komplekt, kosmeetikat, magnetofon, uus arvuti, laualampe jne. Suuremad lapsed tellivad remonti spordisaali ruumidesse. Koolieelikute pere kasvatajad tunnevad puudust spordiinventarist, mis oleks eakohane lastele 3-7 eluaastat.

• Laste hoolekandeasutus „Lootus"
Jõulusooviks oleks see, kui saaks soetada kolme pere laste söögituppa elektripliidi, külmiku, pesumasina ja õhupuhastaja.

• Haiba lastekodu
Lastekodule kuluvad ära erinevad spordivahendid - lastele meeldivad väga pallimängud, suvel sõidetakse palju rataste ning rulluiskudega. Kuna lapsi on palju, kuluvad ülaltoodud vahendid ka kiiresti ära. Pereelu sujuvaks toimimiseks on vajalikud ka erinevad kodumasinad ning -tehnika. Lastekodul pole alati võimalik ka laste hobisid piisavalt toetada - paljud treeninguid toimuvad enamasti Tallinnas ning nende kuutasu on üsna suur.

• Tartu väikelastekodu „Käopesa"
Lastekodule oleks vaja suure batuudi ümber võrku. Lapsed soovivad veel arvutit, CD-mängijat koos raadioga, jõulumaa ühiskülastust, Nintendo mängu.

• Elva väikelastekodu
Kingikott ei peaks sisaldama pehmeid ja karvaseid mänguasju, küll aga erinevaid arendavaid mänguasju ja raamatuid, värviraamatuid, meisterdamisasju. Noored neiud hindavad parfümeeria- ja kosmeetikatooteid kõrgelt, ehteid ja muid trendividinaid samuti. Oodatud on plaadid muusika ja filmidega ja arvutimängud. Suuremad lapsed unistavad ka taskutelefonidest ja sülearvuteist, kuid mõistavad, et jõuluvana ressursid on siiski piiratud. Alati on vahva ka, kui toetajal on võimalus korraldada lastele mõni üritus - kino- või teatrielamus, veekeskuse külastus vms, mis lastele maailma näitab ja silmisse sära toob.

• Pärnu lastekodu
Lastele oleks tänavu kõige enam vaja lapsi arendavaid vahendeid. Lastekodupere on suvel kolimas uude lastekülla ja seal on tulemas ka uus spordisaal, kuhu oleks vaja ka täisprofessionaalseid seadmeid (kõhu- ja seljalihaste pink, reguleeritavad 15 kg hantlid, jalgratas, universaalne jõupink jne). Parim kink (peale pakisaamise) on see, kui sõbrad külla tulevad ja üks mõnus pidu koos maha peetakse.

• Narva lastekodu
Kõige rohkem kulub lastel kirjatarbeid ja jalanõusid, lapsed tahaksid ilusaid ja/või keerulisi pastakaid, palju viltpliiatseid, tindipastakaid. Tüdrukutele meeldivad väga
igasugused päevikud saladuste kirjutamiseks, käekotikesed, kenad juuksepandlad, käevõrud, sõrmused jms; suuremad sooviks väga kosmeetikatarbeid (ka juuksevärve). Kingina on väga teretulnud võimalus mingit põnevat kohta külastada või siis väljaspool lastekodu kusagil koos puhata. Raamatuid lapsed ei hinda - see on see, mida kingitakse, kuid mida vaja ei lähe.

• Maidla lastekodu
Noortemajas on katki läinud pesumasin ja vaja oleks uut. Lastekodu kasvandikud ootaksid kingiks veel jalgpalliväravat.

Eesti lastekodude ja laste hoolekandeasutuste kontaktandmed on saadaval aadressil http://www.teehead.org/.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles