Draamateatri ja Vanalinnastuudio ühinemine selgub aastavahetuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Vanalinnastuudio asutaja Eino Baskin Eesti Draamateatril ja Vanalinnastuudiol on aega kaks kuud, et kaaluda kultuuriministeeriumi ettepanekut liituda kahe teatrimaja nelja teatrisaali ühiselt kasutavaks suurteatriks. Teatrinõunik Reet Weidebaumi kinnitusel ei hakka ministeerium teatreid vägisi liitma. Graafik ~ 40KB

Mis põhjusel käis kultuuriministeerium välja idee, et Vanalinnastuudio ja Eesti Draamateater peaksid ühinema?

Ministeerium tellis kõigilt teatritelt, ka Vanalinnastuudiolt ja Eesti Draamateatrilt, lähiaastate arengukava. Draamateatri tulevikku suunatud enesehinnangust selgus, et nende arenguks on tähtis ühe uue lisasaali saamine - peale praeguste akadeemiliste mängupaikade läheks vaja ka

black box

’i.

Vanalinnastuudio oli teinud samuti oma tugevustest ja nõrkustest, ohtudest ja võimalustest põhjaliku analüüsi. Muredest oli kirjas näitetrupi vähene konkurentsivõime, kusjuures ennast võrreldi just Draamateatriga. Samuti repertuaariportfelli ühekülgsus, probleemid töökodade ja laopindadega, raskused piletimüügi- ja reklaamisüsteemis.

Vanalinnastuudio tugevuseks on aga kahtlemata hästisisustatud black box.

Arvestades ka kahe teatrimaja geograafilist lähedust, tekkis idee teha nende juhtkonnale ettepanek kaaluda jõudude ühendamist.

On see ettepanek tõesti soovituslik või on teatritel võimatu sellest keelduda?

Kui teatrid leiavad, et idee ei kõlba kuhugi, heidan selle hea meelega kõrvale ja vaatan, kuidas nende teatrite vajadusi muul moel rahuldada. Samas ei näe ma praegu küll võimalust ehitada Draamateatri külge veel üht saali.

Kui kaua on teatritel otsuse langetamiseks aega?

Ligikaudu kaks kuud. Esialgu ei räägi me veel nende kahe ühendamisel tekkiva teatri struktuurist, vaid sellest, kas ideed on üldse mõtet arendada.

Kui aasta lõpuks on selge, et teatrid soovivad veel ajapikendust või ütlevad üleüldse, et idee on mõttetu, lükkame selle kas kõrvale või edasi tulevikku.

Kui teatrid otsustavad ühineda, siis millal see teoks saab?

Ühinemine saaks teoks ikka alles sügisel uuest hooajast.

Kas saate lubada, et ühinedes ei neela Draamateater Vanalinnastuudiot lihtsalt alla?

Teater, see on ennekõike inimesed ja ideed. Mõlemad need saaksid küll liidetud uude struktuuri, kuid ei kao kuhugi. Näen ühinemisega tekkivat näiteks Eino Baskinile täiesti uusi võimalusi, ta saaks rakendada kogu oma komöödiakogemust uues ühendatud trupis.

Näen tekkivat suuri võimalusi ka Vanalinnastuudio näitlejatele, kes arengu eeldusena peavad kindlasti saama mängida eri repertuaari ja erinevate partneritega. Vanalinnastuudio ja Draamateater näitasid ennast koos ju väga heast küljest kas või lavastuses «Tagahoovis».

Kas ei väljendu ühinemisettepanekus kultuuriministeeriumi rahuolematus Roman Baskini ja Jüri Järveti tööga Vanalinnastuudio juhtimisel?

Ei, kindlasti mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles