Seadusemuudatus võtab turvamehelt võimaluse abipolitseinik olla

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abipolitseinike veebileht..
Abipolitseinike veebileht.. Foto: www.abipolitseinik.ee.

Vabariigi valitsus kiitis täna heaks ja saatis riigikokku abipolitseiniku seaduse eelnõu, mille jõustumisel kaoks ära võimalus, et töökohuseid täitev turvatöötaja saaks tegutseda abipolitseinikuna.

Eelnõu kohaselt saab abipolitseinikuks olla üksnes vabatahtlik isik, kes oma vabast ajast osaleb politsei tegevuses ning ta tegutseb koos politseiametnikuga ja politseiametniku juhendamisel.

Iseseisvalt saaks abipolitseinik tegutseda piiratud juhtudel, kui tal on selleks piisav ettevalmistus ja temaga on sõlmitud haldusleping riigi korrakaitseülesande täitmiseks. Eelkõige on peetud silmas olukorda, kus politsei reageerimiskaugus on pikk ja kohal on isik, kes oma oskuste ja ettevalmistuse poolest on valmis täitma abipolitseiniku ülesannet.

Praegu kehtiv ning 2002. aastast pärit kord ei sea abipolitseinikule piirangut, et ta osaleb politsei tegevuses oma vabast ajast. Toona kaotatigi see piirang ära, et turvatöötajatel ja kaitseliitlastel oleks võimalik täita abipolitseiniku ülesandeid ka töö ajal ehk vastavalt turvateenistuse või Kaitseliidu ülesandeid täites.

Siseministeeriumi hinnangul pole aga see kord ennast õigustanud. Turvatöötaja ja abipolitseiniku ülesannete ühitamatusele on tähelepanu juhtinud õiguskantsler, kelle hinnangul ei ole kiiretes ohusituatsioonides võimalik tavainimesel hakata analüüsima, kas korralduse andjaks olev turvaettevõtja töötaja täidab konkreetses olukorras riigiesindaja või turvaettevõtja eraõiguslikus vormis antud ülesandeid ning kui kaugele ta seetõttu minna võib.

Õiguskantsleri hinnangul loob erahuvide teenimiseks loodud turvaettevõtja poolt ka abipolitseinike ülesannete täitmine väga suure ohu õigusriigi põhimõtte osaks olevale õiglase menetluse põhimõttele, sest erinevalt riigiga teenistus- ja ustavussuhtes olevatest ametnikest on turvatöötaja lojaalne oma tööandjale.

Abipolitseinik võib eelnõu kohaselt näiteks inimesi sunniga peatada ja neilt dokumente nõuda, alkoholijoovet tuvastada, sõidukeid peatada ja tulirelva kanda.

Praegu on abipolitseinikke kokku 1865, neist 1120 on isikud, kes osalevad aktiivselt politseitegevuses, ülejäänud on reservis või vähemaktiivsemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles