Saue vald võib Laagri erakooli munitsipaliseerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laagri erakool.
Laagri erakool. Foto: Priit Simson.

Saue valla uus võim tahab hariduselu ringi korraldama hakata ning selle raames võib kõne alla tulla ka juba neli aastat edukalt toiminud Laagri erakooli munitsipaliseerimine.


Laagri kool ei ole päris erakool. Nimelt kuulub see osaühingule Laagri Haridus- ja Spordikeskus, mille ainuke omanik on Saue vald. Küll töötab aga õppeasutus erakooli seaduse järgi, õppemaksu aga ei kasseeri.

Saue vallavolikogu sõltumatu liige, kuid IRL-i kuuluv Olav Kruus ütles, et volikogu eelmise koosseisu opositsiooni kuulunud osa inimesi, kes praegu on volikogu koalitsioonis, arutasid tõesti Laagri kooli munitsipaliseerimist, kuid see oli vaid ühe variandina välja pakutud.

«Küll tuleks aga kooli juhtimine üle vaadata, see on minu teada ka koalitsioonilepingus sees,» märkis Kruus. «Erinevaid võimalusi on vaja põhjalikult arutada ja kaaluda.»

Saue vallavolikogu esimees Rein Riga ütles, et Saue vallal puudub praegu hariduskontseptsioon ning pärast valimisi võimule tulnud uus koalitsioon lubas uurida, kuidas edasi minna.

«Täna on küll ennatlik rääkida Laagri kooli võimalikust munitsipaliseerimisest, võib olla alles poole aasta pärast on midagi selgunud,» kinnitas Riga. «Esmalt tuleb käima panna mõttetalgud ning kõik plussid ja miinused kokku lugeda. Tuleb rääkida ka koolijuhtide ja lapsevanematega.»

Põhiprobleemina nimetas volikogu esimees seda, et Laagri kandis on kahe kooli jagu lapsi aga üks kool. Kas tegemist on era- või munitsipaalkooliga, see olevat alles teisejärguline asi. Keeruliseks teeb otsustamise asjaolu, et 3 - 4 aasta pärast hakkab laste arv jälle vähenema.

Ühe valukohana nimetas Riga ka seda, et Tallinn ei maksa Saue vallale Laagri erakoolis käivate pealinna laste eest pearaha. Õnneks ei ole neid õpilasi palju, mistõttu pearaha mittesaamine ei ole määrava tähtsusega.

Reedel alles teist päeva vallavanema ametis olnud Andres Laisk kinnitas, et tema ei tea küll mingitest Laagri kooli munitsipaliseerimise plaanidest. Ta lisas, et Laagri kooliga ei ole probleeme ning õppeasutuse senine areng jätkub.

Laagri Haridus- ja Spordikeskuse tegevdirektor Raivo Vihvelin ütles, et Laagri erakool töötab juba neli aastat edukalt, on täielikult heade õpetajatega komplekteeritud ning lapsevanemate poolt kõrgelt hinnatud.

Kooli direktor Marje Eelmaa kinnitas, et lapsevanematega sõlmitud leping võimaldab neid kooliga tihedamalt siduda. Munitsipaalkoolis sellist asja pole. Erakoolis töötamine on ka õpetajale prestiižne. Seetõttu ei ole Laagri koolil pedagoogide leidmisega probleeme olnud. Vähetähtis pole seegi, et
erinevalt munitsipaalkoolist võimaldab erakooli seadus õpilastele rohkem igasuguseid ettevõtmisi korraldada. Näiteks on Laagri koolis igal aastal olnud kahepäevake talvelaager. Nii ka tänavu.

«Erakooli mudel toimib hästi ja efektiivselt,» ütles Eelmaa. «Meie kooli kulud õpilase kohta on kindlasti väiksemad kui Saue valla teises, munitsipaalkoolis.»

Miks Tallinn ei tasu Laagri koolis käivate pealinna laste eest pearaha, selleks pidavat Vihvelini sõnul olema päris proosaline põhjus. Nimelt ei olnud vald kooli avamise eel 2005. aastal päris kindel, kas kõik klassid ikka täis saavad. Seetõttu võeti lapsi juurde ka Tallinna ja Saue piiril paiknevast Veskimöldre elamupiirkonnast.

«Siis põhjendas Tallinna haridusamet pearaha mittemaksmist sellega, et kui maksta Laagri erakoolile, tulevad koge raha küsima ka Autentes, Tamjärve kool ja teisedki,» ütles Vihvelin.

Vihvelin kinnitas, et Laagri erakool on seadnud endale suure eesmärgi - saada Eesti parimaks põhikooliks. Selle nimel töötataksegi. Üks mure siiski on. Kui klassiruume ning tehnika viimase sõna järgi sisustatud aineklasse jätkub, siis kitsaks hakkab jääma söökla, riietehoid ning muud üldruumid. Seetõttu oleks vaja juurdeehitust, mis esilagu oli ka kavandatud.


Laagri erakool

Alustas tööd 2005. a., teine osa valmis 2007.a.
490 õpilast.
Ujula, spordihoone, staadion ja vabaõhuklass.
Töötab üle 30 huviringi.
Kuulub OÜ-le Laagri Haridus- ja Spordikeskus, mille ainuomanik on Saue vald.
Tegutseb erakooli seaduse alusel.
Õppemaks puudub.

Allikas: Laagri kool.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles