ETV ostab miljonite kroonide eest vormeli MMi ülekande õiguse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Miljonite kroonide eest erakanalite nina eest vormeli maailmameistrivõistluste ülekandeõiguse endale saanud Eesti Televisioon üritab näidata võistlusi ringhäälingunõukogu kiuste, kes laitis telekanali jaoks liiga kuluka saate maha juba pool aastat tagasi.

Eesti Televisiooni (ETV) spordiprogrammi peaprodutsent Marko Kaljuveer kinnitas Postimehele, et ETV on saanud õiguse näidata sel aastal vormel-1 MMi. «Mis siin rohkem rääkida, nõusolek on olemas ja töö võistluste ekraanile toomiseks käib,» nentis Kaljuveer.

Ringhäälingunõukogu (RHN) mitme liikme andmetel arutas nõukogu vormelisõidu võistluste näitamist ETVs juba pool aastat tagasi ning laitis telejaama jaoks liiga kuluka saate sisseostmise idee maha.

«Kommertsüritusena ei sobi vormeli maailmameistrivõistlused põhimõtteliselt avalik-õigusliku telekanali programmi,» ütles RHNi liige Hagi Shein. Tema väitel pole nõukogul teavet, et ETV oleks sõlminud võistluste ülekandmiseks lõpliku lepingu. «Ja suure tõenäosusega seda ei sõlmitagi,» mainis Shein.

Hind üle paari miljoni

ETV programmidirektor Ilmar Raag ütles, et telejaam on saanud õiguse vormelivõistluste näitamiseks, kuid lepingut pole ETV juhid veel alla kirjutanud. «Kas me need õigused ka tegelikult ostame ja ülekandeid näitame, seda otsustab juhatus paari nädala jooksul,» lisas Raag.

RHNi liikmete hinnangul takistab võistluste näitamist ETVs nii saate sobimatus programmi kui ka selle liiga suur maksumus. Ei Kaljuveer ega Raag soostunud ülekandeõiguse hinda avaldama, kuid Postimehe andmetel ulatub summa üle kahe miljoni krooni. «Me saime õigused igal juhul soodsamalt kui Kanal 2 eelmisel aastal,» mainis Kaljuveer.

Mullu vormeli MMi näidanud Kanal 2 juhi Urmas Oru sõnul on seda raske uskuda, sest nemad pakkusid sel aastal ülekande tegemise õiguse eest rohkem kui eelmisel hooajal, kuid jäi sellest ikkagi ilma.

«Nende miljonite eest saaks avalik-õiguslik telejaam teha hulga kasulikumaid asju, lisaks pole küsimus selles, et erakanalid ei tahaks või ei suudaks neid võistlusi ise üle kanda,» lisas Oru.

Vormeli MMi soovisid sel aastal üle kanda nii Kanal 2 kui ka TV 3.

Vormel pole rahvussport

RHNi liige Andres Jõesaar avaldas arvamust, et ülekandeõiguse eest küsitav summa võib ulatuda ka üle paari miljoni krooni. «Kusjuures ETV juhid pürivad sellise lepingu suunas, mis jätkuks ka järgmisel aastal, aga siis tõuseks litsentsimaks juba tunduvalt,» lisas Jõesaar.

Jõesaar lausus, et olukorras, kus ETV-l on tõsiseid raskusi võla tasumisega ning rahanappuse tõttu väheneb kultuuri- ja haridussaadete osakaal programmis, on raha kulutamine vormelivõistluste ülekandmisele mõeldamatu. «Kui eestlased kunagi sõitma hakkavad, võib olukord muutuda, aga praegu pole mingil juhul tegemist rahvusspordiga, mida peaks maksumaksja raha eest näitama,» sõnas ta.

ETV programmidirektori Raagi kinnitusel kannaks telekanal ülekandekulud sel aastal suuremalt jaolt tänu sponsorite reklaamile ning selles osas olevat ka juba läbirääkimisi peetud.

Jõesaare väitel ei tule kulude selline katmine kõne allagi, sest seaduse järgi peaks reklaam ETVst kaduma juba käesoleva aasta suvel. «See on veel täiesti omaette küsimus, kuidas ETV sõlmib ikka veel reklaamilepinguid, kuigi reklaam peaks poole aasta pärast kaduma,» mainis ta. «Nende lepingute kehtivusele annab hinnangu õiguskantsler.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles