Aare Urmi viis ETV juhi kohalt teadlik vastutöötamine seadustele

Alo Lõhmus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast vallandamisteadet jagas Aare Urm arvukalt intervjuusid, milles võrdles oma eileõhtust ametist vabastamist ringhäälingunõukogu koosolekul inkvisitsioonikohtuga Seadustele vastutöötamine ja võimetus teha ringhäälingunõukoguga koostööd Eesti Televisiooni kriisist väljatoomiseks on peamised põhjused, miks ringhäälingunõukogu otsustas ETV juhi Aare Urmi vallandada.

Eile õhtul Urmiga töösuhte päevapealt lõpetanud ringhäälingunõukogu (RHN) põhjendas oma sammu asjaoluga, et Urm on suunanud ETVd avalik-õiguslikule ringhäälingule sobimatus suunas.

Ennekõike tähendab see hariduse, kultuuri, publitsistika ning avaliku teabe saadete mahtude vähendamist ning meelelahutuse ja spordi osakaalu suurendamist.

«Eredaim näide on muidugi vormeliülekannete ostmine,» lausus RHNi liige Ignar Fjuk. «ETV eelarve projektist paistab väga jõhker muutus. Näiteks oli Urmil plaanis vähendada haridussaadete eelarve mahtu 17 korda, samas tõstes spordisaadete eelarve mahtu 2,4 korda.»

RHNi liikme Hagi Sheini sõnul hakkab nõukogu nüüd eelarve kallal uuesti töötama, et panna ETV heas mõttes eristuma kommertsringhäälingutest.

«2002. aasta tuleb üleminekuaasta. Märtsiks peab uus juhtkond koostama kolme aasta arengukava, mis lahendab põhjalikult ka finantseerimise küsimuse,» lausus Shein.

RHN süüdistas Urmi eile suisa teadlikus vastutöötamises seadustele ja RHNi otsustele.

«Usalduslimiit ja meie veendumus, et Urm suudab jätkuvalt juhtida ETV väga keerulises olukorras olevat masinavärki, kahanes miinimumini,» rääkis Shein. «See on väga paljude erinevate, vahel ka seletamatute asjaolude tulem. Me ei leidnud kontakti, ei leidnud vastastikust mõistmist, meil ei olnud korralikke analüütilisi läbirääkimisi, meie arusaamad vastandusid üsna sageli.»

Fjuk kinnitas, et seadustele ja RHNi otsustele vastutöötamise all tuleb mõista Urmi püüdu mööda hiilida ETVst reklaami väljaviimise kokkulepetest.

«See oli üks suur komejant, mille peategelane, ma loodan, nüüd lahkus,» resümeeris Fjuk.

Jõesaar ETV juhiks

ETV juhatuse esimehe kohuseid täidab alates tänasest juhatuse liige Ilmar Raag, keda RHN volitas neid ülesandeid kandma kuni kaheks kuuks. Tegelikult võib ETV uue juhi saada sellest tärminist varemgi ning selleks võib osutuda RHNi liige, Tele2 e-kommertsi direktor Andres Jõesaar, kelle kandidatuuri pakkus eile välja RHN.

Sheini sõnul ei teki Jõesaarel probleeme RHNi toetuse saamisega. «Jõesaar on väga suure kogemusega väga hea spetsialist, ta mõistab avalik-õigusliku ringhäälingu ideestikku väga hästi,» kirjeldas Shein.

Jõesaare endaga ei õnnestunud eile ühendust saada.

Eurokarussell jätkub

RHNi liikmed kinnitasid, et Urmi vallandamine ei ohusta Eurovisiooni Tallinna kontserdi läbiviimist, pigem vastupidi.

«Nii nagu Urmi osalemine ringhäälingunõukogu koosolekutel on olnud napp, nii ei ole ta piisavalt osalenud ka ETV juhatuse koosolekutel,» lausus Fjuk.

Ka Sheini arvates on Eurovisiooni ette valmistav meeskond nii professionaalne, et telejuhi vahetus nende tööd ei ohusta.

Fjuki hinnangul on Urm Eurovisiooni eelarvet koostades kahetsusväärselt palju ostnud teenuseid sisse välismaalt ning umbusaldanud Eesti tootjaid.

Arvamus

Ainar Ruusaar
uudisteagentuuri BNS siseuudiste peatoimetaja

Ma pole küll jälginud tähelepanekult Aare Urmi suhteid ringhäälingunõukoguga (RHN) ja ETV tegevust reklaamilepingute sõlmimisel, aga hobi korras ETVs töötava inimesena olen täheldanud, et võrreldes eelmise peadirektoriga saabus koos Urmiga majja teatud stabiilsus endise närvilise õhkkonna asemel.

Minu meelest muutus ETV programm kindlasti stabiilsemaks, ehkki seal oli ka neid saateid, mis peaks kuuluma pigem erakanalite ekraanile. RHN, kus on vaid mõned mittepoliitiliselt määratletud inimesed, on oma olemuselt läbilõige parlamendist ja poliitilisest mängust. See mõjutab RHNi suhteid avalik-õiguslike kanalitega.

ETV uus juht peaks olema igal juhul teletööga kokku puutunud tugeva ärilise mõtlemisega inimene, kes on poliitiliste mõjutuste suhtes tugev nagu raudnael.

Maire Aunaste
endine teletöötaja

Nõustun Aare Urmiga selles suhtes, et tema äraminekuga ei muutu midagi. Arvan, et mida kiiremini tipus olevaid inimesi vahetatakse, seda hullemaks olukord läheb. Probleemid algasid raha ümber juba Hagi Sheini ajal, Toomas Lepp tegi võlgasid lihtsalt suuremaks. Ja mõnes mõttes oli halb, et Lepp üldse lahti lasti - ta oleks ise pidanud tekkinud võlgadest välja rabelema, mitte aga andma neid edasi järgmisele inimesele.

Raul Rebane
meediaõppejõud

Ju siis neil oli Urmi vallandamiseks põhjust, ringhäälingunõukogus on palju tarku inimesi koos. ETV on teatud nähtuste garant, ETV-le on võimalikud ja kohustuslikud asjad, mis teist tüüpi kanalitele ei ole. Selles mõttes on ETV-l kindlasti arenguruumi. Arvan, et kui kanal muutub reklaamivabaks, siis tekivad ka uued perspektiivid avalik-õiguslike funktsioonide senisest paremini täitmiseks ja teistest kanalitest rohkem eristumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles