Noorte tööpuudust aitab kaotada kutsenõustamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iga aastaga noorte hulgas suurenevat töötuse probleemi annaks tööturuameti hinnangul vähendada, kui koolid pööraksid suuremat tähelepanu kutsenõustamisele ja karjääri planeerimisele.

Möödunud aasta lõpul koostas tööturuamet koolilõpetajatele ja noortele tööotsijatele suunatud kutsevaliku nõustamise vihiku, millest osa jagatakse laiali koolidele.

«Puutume pidevalt kokku noortega, kes on teinud pärast põhikooli lõpetamist enda jaoks vale valiku ega suuda omandatud kutseharidusega hiljem midagi peale hakata,» rääkis tööturuameti tööturuteenuste ja töötu sotsiaalse kaitse osakonna peaspetsialist Mare Juske.

Varem kutsenõustajana töötanud Juske on oma sõnade kohaselt vestelnud hulga noortega, kes valisid pärast põhikooli lõpetamist haridustee jätkamiseks esimese ettejuhtuva kutsekooli. «Tihti valib noor kutsekooli selle järgi, et sinna on läinud varem mõni tuttav või et see on kodu lähedal,» märkis Juske. «Näiteks läheb õbluke tüdruk pagar-kondiitriks õppima, aga siis selgub, et ta ei saa tervislikel põhjustel sellel alal töötada,» tõi Juske näite. Tema sõnul pööratakse kutsenõustamisele tähelepanu vaid vähestes koolides, kus kooli juhtkond ise initsiatiivi üles näitab.

Tööturuametis koostatud vihik «Tulevik algab täna» on Juske sõnul mõeldud noortele iseseisvaks tööks, et nad võtaksid endale aega mõelda, kuidas elu pärast kooli edasi plaanida.

Vihik annab põgusa ülevaate, mida tähendab karjääri planeerimine, kirjeldab tööturu olukorda Eestis ja annab nõuandeid, kuidas käituda töövestlusel ja kuidas koostada CVd ning otsida tööd.

Lisaks on vihikus üle kümne lehekülje küsimustikke, mis aitavad noorel enda jaoks läbi mõelda, millised on tema tugevad küljed, mis teda elus huvitab ja millist laadi tööd ta eelistab teha.

Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumi direktor Ott Ojaveer ütles, et nende koolis tegeleb kutsenõustamisega vastava väljaõppe saanud psühholoog.

Eile koolidele jagamiseks saadetud kutsenõustamise vihikute kasutuselevõtmist takistab paraku see, et selle esikaanele on sotsiaalministeerium lasknud trükkida Rahvaerakonna Mõõdukad poliitilise reklaami.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles