Fort Hoodi tulistaja ei kavatse end süüdi tunnistada

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmandat kuud rasedana major Nidal Malik Hasani kuulirahes hukkunud reamees Francheska Velezi lähedased tema matustel.
Kolmandat kuud rasedana major Nidal Malik Hasani kuulirahes hukkunud reamees Francheska Velezi lähedased tema matustel. Foto: AFP / Scanpix

Fort Hoodi sõjaväebaasis 13 inimest tapnud ja veel 30 vigastanud major Nidal Malik Hasan ei tunnista end tõenäoliselt süüdi ja võib apelleerida hullumeelsushoole, vahendab tulistaja advokaadi John Galligani sõnu ABC News.

«Ma olen üsna kindel, et seda vähemalt uuritakse,» vastas Galligan küsimusele, kas tema klient võiks väita, et teole ajendas teda vaimuhaigus. «Ja see on problemaatiline. Aga me pole veel sellesse faasi jõudnud.»

Galligan rääkis ka, et Hasan on halvatud, inkontinentne ja kannatab tõsiste valude all. Laupäeval majori palatis peetud eelistungil osalenud advokaadi arvates on küsitav ka kiirus, millega Hasani juhtumit lahatakse.

«Ma olen sõjaväeõigusga tegelenud 36 aastat,» rääkis Galligan. «See oli esimene kord, kui ma pidin istungiks minema intensiivraviosakonda. Me oleksime selle istungi võinud pidada tuleval nädalal. Ta on halvatud. Ta ei lahku sealt.»

Hasan pääses hingamisaparaadi alt päev pärast tulistamist ehk 7. novembril. Kui päev hiljem tulid uurijad teda küsitlema, siis ta keeldus neile vastamast ja nõudis advokaati. Erukolonelist Galligan kohtus temaga esimest korda 9. novembril.

Galligani sõnul kaitseb ta Hasani seetõttu, et on suurema osa oma sõjaväelisest ja ka sellele järgnenud karjäärist veetnud sõdureid esindades. «Ma olen uhke iga kord, kui mul on võimalus kaitsta Ameerika sõdurit või ohvitseri sõjaväekohtus,» ütles ta.

Sõjaväeprokurörid kavatsevad nõuda Hasanile surmanuhtlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles