Euroopa tarbijakaitse tegi mobiilihelinatega äritsejate seas tõsise puhastuse

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emeriitprofessor Hiie Hinrikus soovitab lapsi mobiiltelefonidest eemale hoida.
Emeriitprofessor Hiie Hinrikus soovitab lapsi mobiiltelefonidest eemale hoida. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) tarbijakaitse tegi haarangu mobiilihelinatega äritsevate veebilehtede seas, 301st uuritud veebilehest läks muutmisele või pandi kinni 70 protsenti.

«Kõnealune üleeuroopaline uurimine oli otsene vastus kaebustele, mille esitasid erinevate ELi liikmesriikide lapsevanemad ja tarbijad. Noored inimesed ei peaks langema pettuse ohvriks, ega olema eksitatud reklaamist, mis meelitab ostma tasuta tunduvaid mobiilihelinaid,» märkis ELi tarbijakaitse volinik Meglena Kuneva.

Mobiilihelinate, taustapiltide ja muude mobiiliteenustega äritsevate veebilehtede juures ilmnes kolm peamist probleemi: hind oli ebaselge, müüja andmed puudusid ning reklaam oli eksitav, näiteks reklaamis veebileht tasuta mobiilihelinat, kuid nõudis tarbijalt tegelikult liikmemaksu.

Nende puuduste tõttu tuli 159-l äritsejal oma veebilehe sisu täiendada ja parandada, 54 veebilehe puhul otsustas ELi tarbijakaitse, et need tuleb hoopis sulgeda. Itaalias määrasid tarbijakaitsjad seadust rikkunud ettevõtetele ka kahe miljoni euro väärtuses trahve. Teiste seas tuli karistuseks kukrut kergendada ka suurfirmadel nagu Telecom Italia ja Vodafone.

Eestis võttis tarbijakaitse luubi alla 15 veebilehte, uurimise käigus selgus, et tarbijate õigusi rikkus neist koguni 12.

Statistikat

Eurooplased omavad üle 495 miljoni mobiiltelefoni. 2007. aastal moodustas ainuüksi mobiilihelinate müük hinnanguliselt 29 protsenti kogu mobiiliteenustega seotud turust Euroopas. 2007. aastal müüdi Euroopas mobiilihelinaid hinnanguliselt 691 miljoni euro väärtuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles