Aids on tapnud 25 miljonit inimest

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti muusik Elton John Ukraina HIV-positiivsete lastekodu kasvandiku Glebiga.
Briti muusik Elton John Ukraina HIV-positiivsete lastekodu kasvandiku Glebiga. Foto: AFP / Scanpix

Aidsi on surnud 25 miljonit inimest üle maailma, kuid uute nakatumiste arv on märkimisväärselt aeglustunud, teatas ÜRO oma täna ilmunud iga-aastases raportis selle haiguse leviku kohta.

Möödunud aastal suri aidsi umbes kaks miljonit inimest, uusi nakatumisi oli mullu 2,7 miljoni ringi. Alates sellest, kui HI-viirus esimest korda tuvastati, on sellesse nakatunud ligi 60 miljonit inimest. Praegu elab maailmas umbes 33,4 miljonit HIV-positiivset.

Kuid ennetusprogrammid on omanud tugevat mõju, lisas UNAIDs Shanghais välja antud raportis. UNAIDSi tegevdirektori Michel Sidibe sõnul on viimase kaheksa aasta jooksul vähenenud uute nakatumiste arv 17 protsenti.

Raporti kohaselt on kõige märgatavamat edu saavutatud Aafrikas. 2001. aastast on Ida-Afrikas HIVi nakatumiste arv langenud 25 protsenti, Sahara kõrbest allapoole jäävates Aafrika riikides aga umbes 15 protsenti.

Sidibe sõnul on tänu paranenud ravivõimalustele suremus sellesse tõppe vähenenud võrreldes 2001. aastaga 18 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles