Mihkelson: dessantlaeva müük Venemaale oleks NATO-le julgeolekurisk

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse mereväe helikopterikandja  Mistral.
Prantsuse mereväe helikopterikandja Mistral. Foto: SCANPIX

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson peab NATO-le julgeolekuriskiks Prantsusmaa plaani müüa Venemaale uusim Mistral-tüüpi dessantlaev.

«See on üldse esimest korda, kui üks NATO liikmesmaa on pakkumas Venemaale sedavõrd suuremahulist ja sõjaliselt kaalukat tehingut,» kirjutas Mihkelson oma blogis. «300-meetrine kaasaegseim (esimene reis 2006) dessantlaev läheks Venemaale maksma umbes pool miljardit eurot.»

Mihkelson tõdes, et viimastel aastatel on Venemaa ostnud näiteks Suurbritannialt väiksema koguse käsirelvi ning tehinguid on tehtud ka Austriaga erirelvastuse osas.

«Samas oleks otseselt ründelaevana kasutatava aluse müük hoopis tõsisem ja tagasiulatuva mõjuga,» leidis ta. «Juba ainuüksi Vene mereväe ülema Vladimir Võssotski hooplemine Gruusia vastu suunatud rünnakuga (et sellise laevaga oleks operatsioon väldanud vaid 40 minutit) peaks panema piduri prantslaste tehingusoovile.»

Mihkelsoni hinnangul peaks Prantsusmaad mõtlema panema Venemaa tegelikud plaanid oma relvastuse arendamisel: miks peaks Venemaa arendama Läänemerel või Mustal merel suureulatuslikku maabumisvõimet, miks harjutati septembris suurõppuste Lääs-2009 käigus dessante nii merelt kui õhust, miks olid nende õppuste legendi pärast mures nii Poola välisminister kui Läti kaitseminister?

«Mistral-tüüpi laeva omandamine suurendaks mitu korda Venemaa võimekust suuremahuliste ja hästi juhitud dessantide läbiviimiseks,» lisas ta.

Mihkelson tõdes, et Venemaa rahvusliku julgeoleku alusdokumendid käsitlevad NATOt siiani peamise strateegilise ohustajana.

«Ukraina ja Gruusia püüdlused liitumaks NATOga on sundinud Kremlit mitte üksnes retoorilisele, vaid ka reaalsele sõjalisele vastutegevusele,» märkis riigikogu liige. «Seda nägime eelmise aasta augustis, mil Venemaa okupeeris ühe viiendiku Gruusia territooriumist.»

«Minu arvates kujutaks Mistrali müük ning lisaks veel kolme sama tüüpi aluse ehitamine Venemaal tagasiulatuvalt väga tõsist julgeolekuriski just NATO-le endale,» kirjutas Mihkelson. «Küsimuseks ei oleks ei ühe ega teise rannikuriigi mure, vaid NATO kui terviku julgeoleku ohupildi muutumine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles