Reiljan peab enda süüdimõistmist «nõiajahiks»

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villu Reiljan koos kaitsja Aivar Pilvega kohtupabereid uurimas.
Villu Reiljan koos kaitsja Aivar Pilvega kohtupabereid uurimas. Foto: Mihkel Maripuu

Kahes kohtuastmes pistise küsimises süüdimõistetud ja maadevahetuse kriminaalasjas korduvas altkäemaksu võtmises süüdistatava kunagise keskkonnaministri, Rahvaliidu eksjuhi ja riigikogu liikme Villu Reiljani sõnul võib tema süüdimõistmist nimetada ka temavastaseks «nõiajahiks».

«Ma arvan, et ma ei ole ainuke, kes seda arvab. Neid on ikka palju rohkem, kui te arvate,» ütles Reiljan ETV saatele «Pealtnägija», vahendas ERR Uudised.

«Me teame, et inimesi on tuleriidale saadetud, neid on poodud, maha lastud, vangi pandud ja pärast on selgunud – vale mees. See kõik on olnud,» märkis Reiljan.

Reiljani kinnitusel on praegu ka maadevahetuse kohtuprotsessis üks tubli tunnistaja, kes on ainukesena «jõhkralt ja avalikult» pakkunud kõrgele riigiametnikule altkäemaksu. «Ta on andnud väga otseselt ja selgelt valetunnistuse, aga teda ei liiguta miski. Ta on arvamusliider ikka edasi,» nentis Reiljan.

Reiljani sõnul on Eestis «ristilöömisi» ka enne olnud. «Näiteks Jaak Liivik löödi risti Eestis kõigis astmetes, Tiit Veeber löödi risti kõikides astmetes. Euroopa Kohtus leiti aga, et nii need asjad ei peaks käima. Võibolla tahetakse verd praegu, poliitilist verd ja noh – miks mitte,» ütles Reiljan.

Reiljani arvates selguvad kunagi ka tema vastu suunatud intriigidest huvitatud pooled. «Ma arvan, et aeg annab arutust, eks neid huvitatud pooli on ikka palju,» nentis Reiljan.

Reiljani kinnitusel on Eesti väga korporatiivne riik ning teatud vastuolud tema isiku suhtes on juba alates elektrijaamade müümisest. «On ka palju muid isiklikke asju, kus keegi ei saanud peaprokuröriks, keegi pidi ministri kohast loobuma. Pole saladus, et Eesti poliitika on seoses uue põlvkonna ilmumisega kõvasti küünilisemaks läinud,» ütles Reiljan.

Reiljani sõnul on ta sattunud vaenamise objektiks just seetõttu, et ta on niiöelda teisest korporatsioonist. «Ma olen maameeste hulgast. Ma ei ole nende meeste pundist, kellel ma jalus olen oma poliitikaga või oma parteiga,» nentis Reiljan.

Reiljan lükkas kategooriliselt ümber ka talle süüks arvatud pistiseküsimise advokaat Tarmo Silla vahendusel ärimees Aivo Pärnalt Rävala 8 kinnistu müügiprotsessis. 

Samuti ei pea Reiljan võimalikuks lahendada oma maadevahetuse süüasi prokuratuuriga kokkuleppemenetluses. «Need on põhimõttelised küsimused, mis tahavad selgeks tegemist kuni viimase juukse- või sabatutini,» kinnitas Reiljan.

Reiljan kummutas ka väited nagu oleks ta ärimees Urmas Sõõrumaalt laenatud miljon krooni kulutanud oma advokaadile Aivar Pilvele maksmiseks. «Ma pean ütlema, et ma olen säästlikult ringi käinud ja olen intressi ära maksnud. Mul on see raha 95 protsenti alles ja intress makstud. Leping on tehtud ja tagatised on antud,» kinnitas Reiljan.

Reiljani sõnul ei olegi oluline, mida keegi usub või ei usu tema süüküsimusest. «Usk teatavasti ei ole ratsionaalne tunne, usk on sisetunne. Eks meil sisetunde peale ju ka väga palju rõhutakse, sest ajakirjandus mõistab ikka kohut ning on oma eesmärki hästi täitnud,» nentis Reiljan. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles