Kuluaruandega viivitas ka Nõo vallavanem

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Sanger
Rain Sanger Foto: TPM

Tartumaal kohalikel valimistel kandideerinud valimisliitudest jättis riigikogu korruptsioonikomisjonile tähtajaks, 18. novembriks kuluaruande esitamata üksteist valimisliitu.


Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjonil oli teisipäevase seisuga puudu veel 125 valimisliidu aruanne, kui suure summa nad kohalikel valimistel enesereklaamiks kulutasid ning millistest allikatest raha pärines.



Tartu maakonnas on aruandevõlglasi üheksa, neist kaks Nõo vallas. Tartu linnas polnud seadust täitnud kaks nimekirja: Noorte, Tööealiste ja Erivajadustega Inimeste Valimisliit – Eesti Meile Kõigile ning Tartu Alternatiiv. Esimene kogus valimistel 62, teine 151 häält.



Aega napib


Nimekirjas Tartu Alternatiiv 30 kohta saanud jurist Katrin Johanson ütles, et esitab tõenäoliselt riigikogu erikomisjonile aruande, kuigi valimisliit volikokku ei pääsenud. Ta põhjendas tähtajast üleminekut kohtuistungitega, mis tema õigusbüroolt palju aega nõuavad.



«Iseenesest olid meie valimisliidu tulud ja kulud väga väikesed, makstud täielikult kinni iga kandidaadi isiklikust taskust,» rääkis Johanson.



Johansoni sõnul võis valimisliidu kodulehele fotode tellimine ning vähene netireklaam minna kokku maksma umbes 10 000 krooni.



Nõo vallavanem Rain Sangernebo kinnitas, et tema valimisliit Hea Valik, mis sai 13-liikmelises Nõo volikogus seitse kohta, hilines kuluaruandega nädala, postitades selle üleeile. Hea Valiku kampaania, mis seisnes kandidaate tutvustava voldiku trükkimises ja jagamises, maksis 4400 krooni ning kaeti solidaarselt 33 kandideerinu rahakotist.



Sanktsioonid puuduvad


Teisipäeval saatis riigikogu erikomisjoni esimees Jaanus Marrandi kõigi maakondade valimiskomisjonide esimeestele märgukirja, milles palus valimisliitudele nende seadusest tulenevat kohustust meelde tuletada.



Erikomisjoni nõunik Erika Luks aga sedastas, et paraku pole valimisliitudele ega üksikkandidaatidele kehtestatud mingeid sanktsioone puhuks, kui nad ei suvatse seadust täita.



Aruandevõlglased*


• Tartu maakond: Alatskivi parteitute valimisliit, Mõte ja Tegu (Haaslava vald), Ettevõtlik Konguta, Meie Mäksa, Hea Valik (Nõo vald), Terve Vald (Nõo vald), Meie Vald – Koduvald (Rõngu vald), Ühiselt Tähtveres, Koduvald (Vara vald).


• Tartu linn: Tartu Alternatiiv ning Noorte, Tööealiste ja Erivajadustega Inimeste Valimisliit – Eesti Meile Kõigile.



*Andmed seisuga 24.11.



Allikas: riigikogu dokumendi- ja asjaajamisosakond

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles