Mõnel menusaatel lootus jätkata erandkorras reklaami näitamist

Alo Lõhmus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ringhäälingunõukogu (RHN) taotleb kultuuriministrilt, et see lubaks mitme sarja ja teleprojekti raames ETVs reklaami näitamist ka pärast 1. juulit, mil reklaam peaks ETVst kaduma.

Märtsi keskel kultuuriministeeriumile saadetud kirjas palus RHN erandkorras reklaamiõigust saatesarjadele «Laulge kaasa», «Maahommik», «Loomakliinik», maakondadega koostöös tehtavale projektile «ETV läheb Eestimaale», mängufilmile «Nimed marmortahvlil» ning Eesti jalgpallikoondise mängudele.

RHN tugines seejuures ringhäälinguseadusele, mis lubab kultuuriministeeriumil RHNi igakordse põhjendatud taotluse alusel lubada ETV-l ja Eesti Raadiol erandkorras reklaami edastada siis, kui see kaasneb Eesti üldsusele oluliste ürituste ning sündmuste ülekandeõigustega.

Komisjon teeb otsuse

Teleringkondades tuntakse seda lõiget «laulupeoparagrahvi» nime all, sest selles on seni nähtud instrumenti ennekõike just sääraste suurte ettevõtmiste edastamiseks ETVs, mitte tavasaadete tegemiseks.

Ringhäälingunõukogu liige Marju Lauristin selgitas, et kõnealune lõige on mõeldud selliste suurprojektide edastamiseks, mida ei korralda ainult ETV või Eesti Raadio omal jõul. «Kõige lihtsam näide on laulupidu, mis on spondeeritud üritus ning lauluväljakul olevaid reklaame ju kinni katta ei saa,» ütles Lauristin. «Ka Eesti filmid valmivad sponsorite toel, samas peaks ETV neid ju kindlasti näitama.»

«Maahommiku»-laadsete saadete mahutamine selle lõike alla tõstatab terava vaidluse piiridest, tõdes Lauristin. «Usun, et iga konkreetse juhtumi puhul on vaja põhjendust ning kaasnema peaks ka teatav ekspertiis. Muidu võivad otsused muutuda suvalisteks.»

RHNi esimehe Tiit Sinissaare sõnul on kõnealused sarjad alguse saanud kaua aega tagasi ning neile erandi tegemine on vajalik selleks, et nad enneaegu ekraanilt ei kaoks.

Kultuuriministeeriumi komisjon, kuhu kuuluvad RHNi, ringhäälingute liidu, teletootjate liidu ja kultuuriministeeriumi esindajad, praakiski oma esimesel istungil nimekirjast välja «Loomakliiniku».

Komisjoni töös osalev TV 3 tegevdirektor Toomas Vara ütles, et ei näe põhjust, miks näiteks «Laulge kaasa» ja «Maahommik» peaksid käima paragrahvi alla, mis algselt on kirjutatud laulupidusid, suuri spordivõistlusi jms silmas pidades.

«See oleks väga meelevaldne tõlgendus. Suhtume absoluutselt negatiivselt, see punkt ei tohiks saada tagaukseks, mis võimaldab ETV reklaamivabadusest mööda hiilida,» kõneles Vara. Tema sõnul valmistab probleeme reklaamierandi tegemine ka filmile «Nimed marmortahvlil», sest ettepandud kujul tähendaks see 6000 sekundi ETV reklaamiaja loovutamist filmi õiguste valdajatele.

Omavalitsuste raha

ETV juhatuse esimehe Ilmar Raagi sõnul on erandi taotlemise põhjuseks vajadus varem alustatud saatesarjad ning nende tarvis sõlmitud lepingud lõpule viia. «Küsimus ei ole selles, et ETV sooviks jätkata vanaviisi saadete tegemist,» kinnitas ta. «Nende sarjade tootmismehhanismi oleks poole pealt keeruline ümber mängida.»

Mitme Postimeest konsulteerinud teleeksperdi arvates võib RHN kultuuriministeeriumilt erandeid taotleda ka selleks, et proovida ministeeriumi järeleandlikkust ringhäälinguseadusse kirjutatud üldsõnaliste sätete tõlgendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles