Juri Ustimenko tuli Eestisse vee all ujudes

Toomas Sildam
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Ujumislestad ja -mask ning purk musta värvi ja rasva oli kõik, mida vajas Eestisse tulemiseks nüüd viie inimese tapmises kahtlustatav Peterburi mereväeinstituudi kadett Juri Ustimenko, kes ujus koos sõber Dmitri Medvedjeviga mullu oktoobris Narva linna juures salaja üle piirijõe.

Piiteri elitaarses sõjakoolis allveelaevnikeks õppinud Ustimenko ja Medvedjevi märkamatu teekond Eestisse on nagu katkend luurefilmist, väidavad kriminaalpolitseinikud, kes on lahendanud praegu avalikkuse ees sarimõrvariteks nimetatud noorte meeste üle riigipiiri käimise saladuse.

21-aastased Ustimenko ja Medvedjev kasutasid Venemaalt Eestisse põgenemisel kõiki oskusi, mida olid neile instituudis kolm aastat õpetanud Vene mereväe parimad õppejõud. Mullu oktoobri esimesel nädalal jätsid nad seljataha Peterburi suurlinnatuled, kus kohalik kriminaaljälitus oli neid seostamas mereväeinstituudi kadette ühendava ja mitme mõrvakahtlusega Telepaadi jõuguga, sõitsid bussiga Jaanilinna ja ostsid seal toa ainsas hotellimõõtu öömajas Russ. Enamiku oma asjadest pakkisid põgenikud suurde spordikotti ning jäid ootama kullerit Sillamäelt.

Salakuller aitas

Politsei andmeil oli kulleriks 20-aastane Valentin, kes õppis samuti Peeter Suure mereväeinstituudis, kuid jättis siis koolitöö pooleli. Ustimenko ja Medvedjev kaitsesid teda koolis vanemate kadettide omavoli eest. Nii Eesti kui ka Vene ametivõimud kahtlustavad Valentini inimeste illegaalses üle piiri veo korraldamises, tema praegune asukoht on teadmata.

Ustimenko-Medvedjevi põgenemispäeva õhtul võttis Valentin hotellist Russ jooksikute suure spordikoti ja jalutas sellega rahulikult läbi jalakäijate piiripunkti Eestisse tagasi, taastavad politseiallikad poole aasta vanuseid sündmusi.

Põgenikud ootasid aga keskööni ja hiilisid siis Jaanilinna majade vahelt jõe äärde, kus pole piirivalve jäljeriba ega traataeda. Elektrijaama ja kindluse vahel, seal on Vene piirivalvurite soosituim kalastamiskoht, määrisid nad end varjamiseks kokku maskeerimisvärviga ja siis külma eest kaitsva rasvaga.

Oma kerged riided pakkisid Ustimenko ja Medvedjev väiksesse spordikotti, millele tõmbasid ümber kiletasku. Ujumislestad jalga ja -maskid silme ette, paarsada meetrit veealust ebamugavust ning siis tundsid nad Eesti kallast jalge all.

Nii nagu Jaanilinnas on ka kaldariba Narva kesklinnas vaba piirirajatistest ja aeg-ajalt käib selle läbi vaid piirivalvurite jalgsipatrull.

Keskkriminaalpolitsei ametnikud ei soostu avaldama oma allikaid, kuid kinnitavad, et piiri ületamise järel varjasid Ustimenko ja Medvedjev end tund-paar Narva kesklinnas Rugodivi kultuurimaja kõrval, «Dudajevi lossina» tuntud ja ehituseks suletud vana hotelli hoovis. Just seal kohtus nendega kuller Valentin, kes sõidutas põgenikud oma korterisse Sillamäel.

Postimeest konsulteerinud piirivalvurid nimetasid sellist piiriületust peaaegu fantastiliseks. «Kuid, lugu võib ka võimalik olla,» tõdes üks piirivalveohvitseridest pärast pikka mõttepausi. «Igatahes on see tunduvalt raskemini märgatav moodus kui näiteks paadiga üle jõe aerutada.»

Kuni vahelejäämiseni 7. mai öösel Poolas Eesti tagaotsitumat inimest Juri Ustimenkot jahtinud keskkriminaalpolitsei on oma informatsioonis kindel. «Ta korraldas Eestisse põgenemist sama põhjalikult nagu valmistas ette näiteks Roosikrantsi tänava plahvatust 18. märtsil,» kommenteeris üks politseinikest.

Kaks kursanti peidus

5. mail Läti Valka linnas politseinikega peetud tulevahetuse järel maha jäetud Ustimenko ja Medvedjevi päevikusse on kleebitud Tallinna kesklinna kaart, ruut ümber Roosikrantsi tänava relvapoe tõmmatud ning juures öösel tehtud foto kohast, kus hiljem kaks pommi plahvatama pandi.

Politseinikud pole veel leidnud peidikut, kuhu Ustimenko ja Medvedjev matsid sügisese piiriületuse järel ujumislestad ja -maskid.

Peale Ustimenko tagaotsimise käivitas politsei veel teisegi suure jälitusoperatsiooni, sest sai andmeid, nagu tulnuks Ustimenko ja Medvedjevi järel Eestisse aprilli alguses illegaalselt ka kaks nende instituudikaaslast. «Me teame, et neist ühe nimi on Ruslan, ema otsib teda Venemaal miilitsaga taga,» ütles keskkriminaalpolitsei direktor Andres Anvelt.

Anvelti kolleeg, kes pole viimase nädala jooksul Ustimenkot jahtides kordagi koju magama saanud, arvab: Tallinnas, Tartus ja Sillamäel röövmõrvades ning Lätis politseiniku tapmises kahtlustatavad Ustimenko ja Medvedjev tahtsid Eestis luua kuritegelikku jõuku.

«Ma ei näe teist seletust, miks nad muidu pidanuks kaks oma koolikaaslast siia peibutama,» ütles ta.

Politseiallikad ei soostunud kommenteerima Postimehe informatsiooni, nagu tekkinuks Ustimenkol ja Medvedjevil lahkhelid neid Eestis varjanud inimestega, millel võis olla väga traagiline lahendus. «Me ei avalda jälitusinfot, kuid kaks Ustimenkoga Eestis alguses tihedalt suhelnud inimest on tõepoolest kadunud,» ütles üks politseiametnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles