Kiili vald eksitab lapsehoiutoetuse taotlejaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastehoid
Lastehoid Foto: Sille Annuk

Kiili lasteaeda kohta mitte saanud ja seetõttu oma võsukese eralasteaeda pannud vanemad pettusid, kui vastupidiselt avalikes dokumentides lubatule jättis vallvalitsus neile lapse haiguse ajal makstud lasteaiatasu eest toetuse andmata.

Kiili valla kodulehel avalikult kättesaadava lapsehoiuteenuse määruse seletuskiri ütleb sõnaselgelt, et «lapse puudumist haiguse tõttu ei peeta teenuse mitte kasutamiseks.» Ometigi sai Kiili elanik vallavalitsusest vastuse, et oktoobris pikalt haige olnud lapse lapsehoiuteenust ei hüvitata.

«Eralasteaial Lastepesa on kindel kuumaks, mille meie peame maksma ka siis, kui laps on haige,» selgitas lapsevanem Märt.

Vald hüvitab lapsehoiuteenust kuni 2400 krooni eest, vastavalt esitatud lasteaia arvele. Samas raporteerivad lasteaiad vallavalitsusele pidevalt laste kohalkäimist.

«Määruses endas pole seda välja toodud, ent seletuskiri ütleb väga selgelt, et haigust ei peeta teenuse mitte kasutamiseks. See on inimestele eksitav,» leidis mees. Tema teada on samamoodi vallalt petta saanuid teisigi.

Uus vallavalitsus teeb ümber

Vallavanem Tarmo Vaik ütles, et kaks nädalat ametis olnud uus vallavalitsus just arutas seda probleemi. «Tõepoolest, seda võib praegu nii ühte kui teist pidi mõista. Vallasekretäri arvamus juriidilise poole pealt on jäik, aga on ka teisi hinnanguid,» sõnas Vaik.

Vallavalitsus rääkis ka päevahoiuteenuse pakkujatega ja pidas nende põhjendust kindla kuumaksu kohta arusaadavaks, sest lasteaed teeb oma kulutused ja õpetajad on tööl ka siis, kui mõni laps haige.

Vaik tõi välja, et enamik lapsevanemaid on päevahoiulepingud sõlminudki vaid kaheksaks päevaks, mille summa vald hüvitab. «Markantseim näide oli, et laps oli lasteaias vaid kaks päeva kohal ja selle eest peaks vald siis 2400 krooni välja maksma,» lisas ta.

Kuna uue lasteaia ehitust Kiili esialgu kavandada ei saa, tuleb vallal kulutustega erahoiule arvestada. Seetõttu on uuel vallavõimul plaan mitmeti tõlgendatav lapsehoiuteenuse toetuse määrus ette võtta ja korda teha nii, et see kõigile õiglane oleks.

«Selge, et me raha peame lugema, sest valla eelarvega on seis vilets,» märkis Vaik. «Näiteks on tulnud ettepanek, et vald maksaks kinni näiteks kümme eralasteaedade kohta, mille saaksid järjekorras olevad lapsed.»

Kiilil on peale valla lasteaia ka kas suuremat erapäevahoiu pakkujat - Luige päevahoid ja Lastepesa.

Kiili vallavalitsus maksab lapsehoiuteenuse toetust 2400 krooni ulatuses keskmiselt 25 lapsele kuus, sel aastal on selleks eelarvest kulunud ligi 673 000 krooni.

Lapsehoiuteenuse hüvitamine teistes omavalitsustes:
Saku vald - kuni 3380 krooni kuus
Saue linn - kuni 2800 krooni kuus
Harku vald - kuni 2500 krooni kuus
Keila - kuni 2300 krooni kuus
Viimsi vald - kuni 2000 krooni kuus
Tallinn - kuni 1925 krooni kuus
Rae vald - ei toeta päevahoidu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles