Pealinnas hakkab kujunema kahe ülikooli süsteem

Alo Lõhmus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Tallinna Tehnikaülikoolile hakkab mõne aasta pärast sekundeerima humanitaarsuunitlusega Tallinna Ülikool, kui täituvad ülikooli asutamise lepingule allkirja andjate plaanid. Heidmets: raha ja ajude kokkuhoid Juhtkiri: Ta tuleb siiski Rein Langi kommentar: Tallinna tuleb Tallinna Ülikool

Täna kirjutavad Tallinna Ülikooli asutamisele viiva ühise tegevuse lepingule alla Tallinna Pedagoogikaülikool, Eesti Humanitaarinstituut, Eesti Akadeemiline Raamatukogu, Ajaloo Instituut ja assotsieerunud liikmena Eesti Kunstiakadeemia.

Uue õppeasutuse tekkeni läheb siiski veel aastaid. «Allakirjutamisega ei teki veel midagi, ülikooli asutamine võtab aega viis aastat,» lausus eile pedagoogikaülikooli rektor Mati Heidmets.

Ühine vaimujõud

Lepingu allkirjastamise järel algab töö uue ülikooli põhikirja projekti ning õppekorralduse põhimõtete kallal, aga ka näiteks Tallinna Ülikooli seaduse eelnõu ettevalmistamisega.

«Kuid lõppeesmärgiks on ikkagi üks ülikool, üks juriidiline isik,» kinnitas Heidmets eile.

Eesti Humanitaarinstituudi rektor Jaan Tamm lausus, et ühinemise põhieesmärk on uue ja euroopaliku õppekvaliteedi saavutamine.

«Meil ei ole ju näiteks kümneid filosoofiadoktoreid,» tõi ta näite. «Meie jõud on killustatud, seetõttu tulebki tegevus ühendada ja efektiivsemaks muuta. Kõrge kvalifikatsiooniga õppejõudude puudus on üldine, puudutades isegi Tartu Ülikooli.»

Seetõttu pühendubki uus ülikool uute erialade juurutamise asemel seniste restruktureerimisele. Ühinemine ootab näiteks Eesti kultuuriloo, sotsioloogia ja idamaa keelte õppetoole, rääkis Tamm.

Tema sõnul panevad ülikoolid oma leivad lõplikult ühte kappi 2003/2004. õppeaastaks või isegi hiljem.

Heidmets tõdes, et sel sügisel ei muutu ühinevate ülikoolide tudengitele eriti midagi, kuid juba järgmine vastuvõtt võib tulla ühinenud õppekavadele.

Linnamagistrid tulekul

Ühinevad ülikoolid allkirjastavad koos Tallinna linnavalitsusega täna ka lepingu, mis sätestab magistriõppe tasemel urbanistika spetsialistide ettevalmistamise uues kõrgkoolis.

«Tallinna linn on huvitatud näiteks linnaametnikele koolituse tellimisest, tahame selle õppekava juba 2003. aastast välja pakkuda,» rääkis Heidmets.

Urbanistikaõpe hõlmaks linna juhtimist ja haldamist, aga ka sotsiaalküsimuste lahendamist, planeerimist, arhitektuuri, disaini jne.

«Loomulikult pole see mõeldud ainult Tallinna linnale, plaanis on tegelda linnauurimise ja linnaga seotud temaatikaga laiemas mõttes,» lisas Heidmets.

Tartu tervitab

Tartu Ülikooli õppeprorektor Volli Kalm ütles, et loodetavasti kujuneb ühinenud Tallinna Ülikooli tase paremaks kui selle praegustel asutajatel.

«Seetõttu ongi hädavajalik akadeemilise raamatukogu liitumine selle konsortsiumiga,» märkis Kalm. «Kindlasti on tegemist mõistliku mõttega, ehkki selget kava neil veel ei ole. Igal juhul ei tasu jääda elama lõdva vihmavarju alla, kus poleks ühte funktsionaalset juhtkonda ja kõik kulutaksid endiselt suuri summasid üldjuhtimisele.»

Kalmu sõnul on ühinemise peamine põhjus vaimsete ressursside nappus Tallinnas. «Üks ja sama õppejõud loeb ühte ja sama loengut, ainult et marsib läbi viiest ülikoolist, kasseerides igalt poolt sisse täispalga,» tõi ta näite. «See peaks kindlasti muutuma.»

Tallinna Ülikoolist jääb kõrvale Tallinna Tehnikaülikool.

«Loodame uue kooliga häid partnerlussuhteid, kuid me ei taha ühineda, lahustuda ja oma nägu kaotada,» nentis tehnikaülikooli õppeprorektor Jakob Kübarsepp. «Jääme ainsaks tehnikaharidust pakkuvaks ülikooliks Eestis.»

Arvamus

Peeter Tulviste
Tartu Ülikooli endine rektor

Jutt ei ole klassikalisest seinast seina ülikoolist, pigem hoopis spetsialiseeritud ülikoolist. Kui suudetakse saavutada see, et tase mitte ei lange, vaid tõuseb, siis on ühinemine ainult hea.

Tallinnale spetsialistide ettevalmistamine ei ole hea mõte. Ülikoolid peavad olema kogu Eesti jaoks. Linnaülikool on täiesti perspektiivitu asi, ülikooli tähendus peaks ühe linna raamidest kaugemale ulatuma.

Volli Kalm
Tartu Ülikooli õppeprorektor

Tartu Ülikool ei karda konkurentsi. Meil tähtsustakse Eesti-sisest konkurentsi üle, olulisem on konkurents Peterburi, Helsingi, Riia jt suurte ülikoolidega.

Tallinnast ja Harjumaalt pärinevat tudengite hulka vaadates oleme hoopis meie Tallinna suurim ülikool. Sellest regioonist pärineb 6000-7000 meie üliõpilast, see on näiteks sama palju tudengeid kui õpib Tallinna Pedagoogikaülikoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles