Lõppkontserti vahendab internetis neli videopilti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

25. mai õhtul kella 22.00-01.00 on esmakordselt Eurovisiooni ajaloos võimalik lõppkontserti näha internetis kogu pikkuses hajutatud 13 000 serveriga Akamai võrgus üle maailma aadressil www.eurovision.tv nelja erineva videopildi vahendusel.

Neljast videopildist üks on telepilt, mis jõuab miljonitesse teleritesse üle Euroopa. Kolm videopilti on täiesti unikaalsed ja toodetakse ainult Eurovisiooni veebi tarvis. Www.eurovision.tv toetab mastaapset tele

show

’d interaktiivsete võimalustega internetis.

Eurovisiooni lauluvõistluse otseülekanne on Eesti seni võimsaim rahvusvaheline videostriiming, mis võimaldab vaadata interneti vahendusel Eurovisiooni finaali otseülekandes kogu maailmas.

Hea pilt Tallinnast Sydneyni

«Ülekande õnnestumiseks oleme valinud tugevad rahvusvahelised partnerid, kellel on suured kogemused niivõrd mastaapse projekti teostamiseks,» ütles Eurovisiooni lauluvõistluse veebiprojekti juht Janek Mäggi. «Hajutatud serverivõrk võimaldab vaadata sama head pilti ja sama kiiret ühendust Tallinnas, New Yorgis, Limas ja Sydneys.»

Veebist on näha märkimisväärselt rohkem kui otseülekandes televiisoris - ekraanile tuleb rezhiipuldist miksituna kokku neli erinevat pilti: peakanal, info, tehnika ja backstage.

«Peakanali pildist saab näha lauluvõistluse otseülekannet,» rääkis Mäggi. «Infost näeb intervjuusid Eurovisioon 2002 tegijatega, eelmise aasta Eesti esindajatega ning põnevamaid kohti pressikonverentsidelt. Tehniline osa viib vaataja rezhii-, valgus- ja helipuldis paiknevate kaamerate vahendusel Euroopa suurima teleshow köögipoolele. Backstage’i osa aga näitab artiste jumestusruumis, lavaleminekuid ja sealt tulekuid, sisenemist green room’i ja esmaseid emotsioone ehk seda, mis tegelikult kulisside taga toimub.»

Mäggi hinnangul tuleb sellest väga eksklusiivne ja põnev internetishow.

Live-ülekandele lisavad huvitavat vaatamist ja kuulamist meeleolukate intervjuulõikudega tuntud tele- ja raadioajakirjanikud Kirke Ert ja Tiina Kimmel.

MicroLinki projektijuhi Riina Einbergi sõnul on live-ülekanne veebiprojekti kulminatsioon, milleks on valmistunud ETV, MicroLinki, Mindworksi, Akamai ja KPNQWesti tiimid juba pool aastat. Lahenduse töökindluse huvides kasutatakse kogu veebi- ja videostriiminguprojektis spetsiaalset rahvusvahelist Akamai jaotusvõrku.

Esinejad chat’idega rahul

Akamai võrku kasutab igapäevaselt ka CNN. Eesti Eurovisiooni lauluvõistluse kodulehekülje www.eurovision.tv külastatavus on selle nädala jooksul kasvanud viiekordseks ja ületanud 3 miljoni piiri. Peamiseks tõmbenumbriks on chat’id esinejatega ja pressikonverentside materjalid. Kõik toimunud chat’id on www.eurovision.tv lehel üleval.

Esimest korda Eurovisiooni ajaloos toimuvate chat’idega on kõik esinejad jäänud väga rahule. «Esinejad istusid arvuti taga ja püüdsid fännidega küsimuste esitamisel ja neile vastamisel sammu pidada,» rääkis Einberg. «Väga hästi õnnestus ka Saksamaa laulja Corinna May chat.» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles