Valimiskomisjon ei rahuldanud Taira Aasa kaebust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast.
Valimiskast. Foto: Silje Annuk.

Vabariigi valimiskomisjon ei rahuldanud Taira Aasa kohalike omavalitsuste valimistega seotud kaebust.

6. novembril 2009 esitas vabariigi valimiskomisjonile  kaebuse Taira Aasa, kes vaidlustas Tallinna linna valimisjaoskonna nr 23 jaoskonnakomisjoni toimingud ning Tallinna linna valimiskomisjoni otsuse, millega jäeti tema taotlus rahuldamata, vahendas komisjoni pressiesindaja.

Kuna vabariigi valimiskomisjonile esitati kaebus seadust rikkudes hilinemisega, otsustas valimiskomisjon jätta kaebus läbi vaatamata.

Taira Aasa vaidlustas vabariigi valimiskomisjoni otsuse riigikohtus. Riigikohus leidis, et vabariigi valimiskomisjon peab tegema uue otsuse, kuna jättis hindamata, milline mõju kaebuse esitamise ajale võis olla kättetoimetamise nõuete rikkumisel ning asjaolul, et Tallinna linna valimiskomisjoni otsus oli vormistatud lihtkirjana ja selles puudus vaidlustamisviide.

Vabariigi valimiskomisjon küsitles oma tänasel koosolekul kaebajat ning tema esindajat linna valimiskomisjoni kirja kättesaamise aja kohta. Kaebaja ning tema esindaja ütluste kohaselt ei tea nad, millal kirja kätte said. Kuna vabariigi valimiskomisjonil puuduvad täiendavad võimalused uurida kirja kättesaamise aega, otsustas komisjon kaebuse läbi vaadata.

Kaebaja arvates sai ta kõnealusest valimisjaoskonnast eeldatust vähem hääli, millest ta järeldas, et jaoskonnakomisjon on eksinud häälte ülelugemisel. Linna valimiskomisjon leidis, et hääletamissedelite teine ülelugemine oli korrektne ning ei pidanud seetõttu põhjendatuks Taira Aasa taotlust häälte veelkordseks ülelugemiseks.

Vabariigi valimiskomisjonile esitatud kaebust täiendas kaebaja nimekirjaga valijatest, kes väidetavalt hääletasid valimistel Taira Aasa poolt. Seaduse kohaselt on hääletamine salajane, seetõttu ei ole võimalik väita, et keegi on kindlalt hääletanud tema poolt. Samuti ei ole võimalik valijal endal kinnitada, et ta hääletas kindla kandidaadi poolt.

Kumbki väide ei ole hääletamise salajasusest tulenevalt kontrollitav. Seetõttu ei saa esitatud nimekirja arvestada tõendina selle kohta, et hääletamistulemused valimisjaoskonnas nr 23 oleks kindlaks tehtud seadusevastaselt.

Lähtudes eelnevast otsustas vabariigi valimiskomisjon jätta kaebus rahuldamata. Vastavalt seadusele võib komisjoni otsuse kolme päeva jooksul edasi kaevata riigikohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles