Õllesummeri teist päeva ähvardas nurjata vihm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Räpina metsa- ja jahimehed Hillar Sillaorg (vasakul) ja Mati Johanson ajavad igal Õllesummeri päeval vardasse terve metssea Õllesummeri teise päeva algus oli kurjakuulutav, sest tumedaks tõmbunud taevas ja lakkamatu vihmasadu tekitasid tunde, nagu võiks pidu õllelinnakus üldse ära jääda.

Esimeste avamisjärgsete tundide jooksul saabusid Õllesummerile vaid vähesed pidulised ja neidki huvitas ennekõike see, kuidas ja kuhu vihma eest peitu pugeda. Kord juba varju all, pöörati tähelepanu söögile-joogile. Torm nurjas filminäitamise ja lennutas telgikatuseid

Õllesummeri toidupakkujate valik ulatub küüslauguleibadest ja hamburgeritest metssealiha ja faasaniteni. Summeriplatsil on koha sisse võtnud nii vardasse aetud jahisaaki pakkuvad jahimehed kui ka mitmesugused rahvusköögid.

Üks ekstravagantsemaid toidukohti on kindlasti Jaapani sushimaja, kust saab osta ehtsat saket ja siidrit ning ka kohapeal valmivat sushit.

«Algul polnudki meil plaanis sushit pakkuda, aga kolmapäeval käisid paljud inimesed meie telki uudistamas ja enamjaolt küsisid just seda. Mõtlesime, et kui nõudlus on nii suur, siis miks mitte sellele vastu tulla,» ütles sushi telgi peakokk Toomas Lember, kes muul ajal koos kaaslastega Stockmanni kaubamajas jaapani kööki tutvustab.

Paari päeva eest Jaapanist jalgpalli MMilt saabunud Postimehe spordireporter Veiko Visnapuu leidis, et Õllesummeril pakutav jaapani toit ei jää sushi sünnimaa omale sugugi alla. «Suvikõrvitsa lisandiga valmistatud riisirull on siin küll hea,» kiitis Visnapuu.

«Jaapanis on riis niivõrd püha, et seda ei veeta maalt välja ja veel vähem visatakse seda minema,» tutvustas Lember jaapanlaste söögieelistusi. «Kui jaapanlane on juba kord riisi ette võtnud, sööb ta selle ka lõpuni.»

Hästi läheb sushimajas kaubaks ka jaapani riisiviin sake, millel kraade vaid 18. Üllatav leid oli Jaapani eliitõlu «Asaki», mis maksab Õllesummeril 28 krooni.

Lisaks jaapani toidule võib Õllesummerilt leida india rahvusroogi, hiinapäraselt valmistatud riisi ja kana ning mehhiko mex söögikoha.

Kui aga õllesõber tunneb, et idamaine köök pole tema jaoks, leiab ta Õllesummeril kümneid kohti, kust osta eri viisil valmistatud liha, sealhulgas koguni jaanalinnu, metssea ja faasani oma. Kahe esimese päevaga ostsid summerikülastajad sadakond 40 krooni maksvat jaanalinnutükki.

«Eestlastele on jaanalind liiga eksootiline,» rääkis jaanalinnukasvataja Veiko Meru. «Aga uudistamas käiakse piisavalt ja ega ostjatestki puudust ole. Ja ega me rohkem küpsetada ei jõukski, sest jaanalinnu valmimine nõuab rohkem aega kui näiteks sealiha.»

Eilse päeva menutoiduks kujunes umbes kilo kaaluv seakoot, mille eest küpsetajad küsivad sada krooni. «Kolmel mehel pole mujal Õllesummeril võimalik nii odavalt söönuks saada kui meie seakoodist,» kiitsid grillmeistrid oma kaupa.

Summeri ainsas tex mex söögikohas pakutakse 20-30 krooni eest meelierutavat maitseelamust. Mehhikopärase leiva sisse peidetud juustukastmega lihatäidis paneb aga igaühe taas õlle järele õhkama. Ja sellest juba Õllesummeril puudust ei tule...

Yakitori vardad - õlle kõrvale parim

• Õllesummeril avatud jaapani telgi peakokk Toomas Lember soovitab suvisteks aiapidudeks valmistada yakitori vardaid.

• Selleks tuleb osta kana, võtta koibadest kont välja ning marineerida süda ja maks. Kastme valmistamiseks võtke sojakastet, lisage sellele maitseaineid (suhkrut ja tshillipipart) ning keetke ühtlaseks.

• Ajage kanakoivad ning marineeritud süda ja kops vaheldumisi köögiviljadega vardasse ja asetage grillile. Kasutada võib kõiki köögivilju, kuid jaapanlased eelistavad paprikat, suvikõrvitsat ja lillkapsast.

• Vardasse ei tasu panna üle kolme-nelja kanatüki, nii saab yakitori kiiremini valmis. Kui vardad on küpsed, pintseldage need kastmega üle. (PM)

----------------

Riho Rõõmus soovitab

• Ka halva ilma jätkudes ei maksa meelt heita, sest pidu läheb edasi. Võtke kaasa vihmavari ja keep ning külastage kindlasti õllepaleed, kus mürtsub puhkpillimuusika.

• Pidu käib ka telkides, näites Postimehe laval astub kell 23.30 üles ansambel No Big Silence.

• Folgilaval esineb kell 22 Viljandi kultuurikolledži tudengitest koosnev ansambel D.F.P, mis esitab huvitavat etnofunky.

• Džässi- ja veiniaias saab kell 19 kuulata Alberto Guiterrez’i bändi Kuubast. Kohale tasub tulla kõigil tõsisema muusika huvilistel.

• Suures A.Le.Coq’i telgis esineb kell 20 Smilers ja kell 23 Ultima Thule.

• Saku telgis alustab kell 21 VLÜ, Saku Rock’i telgis tund varem Blind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles