Eesti ümberilmarändurid kurdavad palavuse üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui veel nädala eest pidid maastikuautodega ümber maailma rändavad Tiit Pruuli ja Raido Rüütel leppima põhjamaiselt kargete ilmadega, siis tänaseks on reisimehed jõudnud Kesk-Euroopasse, kus palavus ei lase päeval hästi autot juhtida. Graafik: Eestlaste ümbermaailmareis jõudis Tshehhi

«Ega meil suurt muud muret olegi, kui et mustad nahkistmed ei lase päeval korralikult sõita,» nentis Pruuli. «Kogu aeg on nii kuum, et higi voolab.»

Kuumast ilmast suuremaid probleeme tekitas Rolling Estoniansi meeskonnaliikmetele vahejuhtum Saksamaa kiirteel, mis siiski lõppes õnnelikult.

Et kõrbesõiduks hädavajalikud sepistatud autoveljed ei jõudnud enne reisi algust Eestisse, otsustati need külge kinnitada Saksamaal, kuid paraku unustasid sealsed remondimehed paar olulist rattamutrit kinnitamata.

Abi ukraina keelest

«Saime tunda saksa täpsust! Hea oli, et Raido asja viimasel minutil avastas, sest muidu võinuks ratas kiirteel 120-kilomeetrise tunnikiiruse juures alt minema lennata,» sõnas Pruuli.

Kui aga reedene paari kinnituspoldi lahtilogisemine välja jätta, on reis igati sujunud. Olulisemate muutustena rännumeeste igapäevaelus nimetas Pruuli reisiseltskonna vahetumist - nimelt liitusid põhisõitjatega Berliinis kütuseärimees Viktor Golinski ja tema poeg Roman.

Pruuli sõnul on isa ja poeg head seltskonnakaaslased ning lisaks räägib vanem Golinski ukraina keelt, millest reisimeestel Tshehhis suuresti abi oli.

Võrreldes teist ehk Kesk-Euroopa etappi esimese, Skandinaavia omaga, nimetas Pruuli käsilolevat lihtsamaks ja rahulikumaks. Kui esialgu pidid mehed vahel autoroolis olema 10-12 tundi järjest, siis eilse päevaga läbiti Tshehhis vaid 108 kilomeetrit.

«Niiviisi jääb aega puhkamiseks ja maaga tutvumiseks,» nentis Pruuli.

Kokku on Rolling Estonians projekti jooksul seni läbitud ligi 7000 kilomeetrit.

Pesu ja autod puhtaks

Paari nädala jooksul on Pruuli ja Rüütel täielikult harjunud telgis magamisega ega tunne kodusest voodist erilist puudust. Ka on mehed ära õppinud käsitsi pesupesemise, näiteks üleeile võtsid nad Tshehhi piiril Kyselka külas ette suurema pesupäeva.

Eilse ja tänase päeva veedavad rännumehed Prahas, kus tutvuvad linnaga ning üritavad ka autod puhtaks pesta.

Taani kaudu Kesk-Euroopasse saabunud ja sealt läbi Türgi Aafrikasse suunduvad Pruuli ja Rüütel pole seniajani kindlad, et nende ja kaaslaste retk kulgeb esialgsete plaanide järgi.

Nimelt puudub reisiseltskonnal seniajani Liibüa viisa, mistõttu tuleb autod Egiptuses praamile panna ning sõita mööda Vahemerd Tuneesiasse.

«Muidugi on kahju, et üks väga põnev reisiosa ähvardab ära jääda, aga eks me proovi seda kuidagi kompenseerida,» ütles Pruuli.

Esialgu aga võtavad Rolling Estonians ehk veerevad eestlased suuna Slovakkiasse ning sealt läbi Austria ja Ungari Rumeeniasse.

Seal liituvad Pruuli ja Rüütliga näitleja Raivo E. Tamm, kinomees Veiko Taluste, majandustegelane Aivar Urm ning ajakirjanik Juhani Püttsepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles