Obama andis korralduse alustada Afganistani-strateegia elluviimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama on andnud korralduse alustada Afganistani-strateegia elluviimist, mis tähendab tuhandete lisasõdurite saatmist sellesse Kesk-Aasia riiki.


«Relvajõudude ülemjuhataja andis korraldused,» ütles Valge Maja esindaja Robert Gibbs esmaspäeval, kui Obama teavitas maailma liidreid oma uuest Afganistani-strateegiast.

USA riigipea avalikustab oma strateegia teisipäeval kell 20.00 (Eesti aja järgi kolmapäeval kell 03.00) West Pointi sõjaväeakadeemias peetavas kõnes ameerika rahvale, kes on hakanud sõjast tüdinema ning soovib, et Valge Maja pööraks rohkem tähelepanu kodustele majandusprobleemidele.

Obama annab ilmselt korralduse saata Afganistani 30 000-35 000 lisasõdurit, et tugevdada USA jõupingutust suruda maha islamiliikumise Taliban võitlejad, tagada julgeolek suuremates linnades ning koolitada kiiresti välja Afganistani julgeolekujõud. Praegu viibib Afganistanis umbes 68 000 USA sõjaväelast.

USA väejuhtide hinnangul on olukord Afganistanis Talibani islamivõitlejate ägenenud vastupanu tõttu halvenenud.

Valge Maja ütles, et Obama andis senise ametiaja kõige olulisemad korraldused pühapäeval pärast seda, kui oli teavitanud oma tähtsamaid nõunikke lõplikust otsusest.

President teavitas eile strateegiast ka USA võtmeliitlasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles