Uppunute kokkulugemine pole enam kellegi mure

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti veekogudes jätab igal aastal elu kümneid inimesi, kuid uppunute või tõsisesse uppumisohtu sattunute täpset arvu ei oska öelda ükski ametkond.

Veel eelmisel aastal pidas uppunute üle arvestust Eesti Vetelpäästeühing, nüüd aga on sellest asutusest saanud mittetulundusühing, mis ei kogu ega levita ametlikke andmeid veeõnnetuste kohta.

Valvatavates randades juhtunud õnnetused ja uppumised võivad kajastuda näiteks mõne turvafirma statistikas, valveta veekogudel juhtunu aga paneb kirja kiirabi, päästeamet, politsei või piirivalve.

Päästeamet toob uppunu välja kaldaveest, piirivalve päästab inimesi avamerel, kiirabi annab esmaabi või fikseerib surma.

Ühtne aruandlus, statistika ja analüüs pole neist kellegi asi ning seetõttu võib võimalikuks osutuda ka ühe uppumise topeltregistreerimine.

Kuigi enamasti sõidab uppumise korral sündmuskohale politsei, puudub siseministeeriumil täpne statistika uppunute kohta.

«See statistiline number peaks olema sotsiaalministeeriumil,» lausus siseministeeriumi pressinõunik Anu Adra.

Ometi ei osatud ka sotsiaalministeeriumist Postimehele öelda, kes peab Eestis uppunute registrit. Ministeeriumi avalike suhete peaspetsialist Krista Männa avaldas arvamust, et sellega peaks kursis olema päästeamet. Päästeameti esindaja omakorda ütles, et täpse arvu saab teada, kui liita kiirabide väljakutsed uppunute arvuga.

Tallinna kiirabi peaarsti Raul Adlase sõnul on uppunute arvu sel moel teadasaamine võimalik.

«Arvepidamises on uppunutele ja uppumisohtu sattunud inimestele antud omaette kood, mis näitab väljasõidu põhjust,» lausus Adlas. «See statistika peaks olema kättesaadav sotsiaalministeeriumi haldusalasse kuuluvas tervishoiuametis, kuhu jookseb kokku kogu kiirabiga seotud informatsioon.»

Selle aasta alguses tegevust alustanud tervishoiuametis ei olnud keegi pädev vastama küsimusele, mitu inimest on tänavu uppunud. Statistikaamet pakkus andmeid üle-eelmise aasta uppumiste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles