Pomerants: päästjate koondamine on ohutum kui vabad päevad

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti autod.
Päästeameti autod. Foto: Peeter Langovits

Siseminister Marko Pomerants ei saanud oma sõnul nõustuda kõigile päästjatele palgata päevade andmise ettepanekuga, sest see seaks elanike vara rohkem ohtu kui valitud päästjate koondamine.


Päästjad läksid tänasele kohtumisele ministriga ettepanekuga, mille kohaselt võtab iga päästja välja 96 töötunni jagu palgata puhkust, säästes nii kokku riigi raha isegi enam kui puuduolevad 22,8 miljonit krooni.

Nii oleks saanud eelarveaugu täidetud ja ka 90 päästjat ja 20 ametnikku koondamata jätta.

Pomerants rääkis Postimees.ee'le aga, et see variant pole mõeldav, sest päästjate sissetulekud muutuksid sel juhul ebaproportsionaalselt väikesteks - näiteks võrreldes politseinike omadega - ja igas komandos vabade päevade lubamine seaks ohtu riigi võimekuse operatiivselt tulekahjudele reageerida.

«Me ei saa seda aktsepteerida sel lihtsal põhjusel, et Eestis on olemas inimesed, kes eeldavad, et päästeteenistus on suuteline hädaolukorras reageerima, on võimekus minimaalne erandkorras nõutav 3 inimest välja panna.»

Tema sõnul on juba praegu mitmes komandos tööl vaid üks inimene korraga ja nagunii tuleb sellisel juhul saata tuld kustutama suuremad jõud maakonnakeskusest.

«Meie pakume välja lahenduse, kus olemasolevatel päästjatel säiliks see väike palk, mis neil juba on, ja Eesti inimese jaoks ei oleks olulist muutust, mis puudutab nende ootusi päästeteenusele.»

Minister tõdes, et taolisel lahendusel on ka oma varjuküljed ning perekonnale on see suur probleem, kui keegi selle liikmetest jääb töötuks.

Järgmisel nädalal läheb teema edasi arutamisele riigikokku ning päästjad loodavad, et suudavad veel veenda parlamenti neile lisaraha leidma.

Pomerants ei julenud öelda, kui suureks ta päästjate šansse kitsastes eelarveoludes hindab, öeldes, et lahendus on 0 ja 22,8 miljoni krooni vahel.

Rääkides tänasel kohtumisel ametiühingutega kokku lepitud 24-tunniste vahetuste taaslubamisest, märkis minister, et täna sai selgeks, et 24-tunnised vahetused on töölepingu seaduse mõttes võimalikud, kui vormistada korrektselt sinna sisse mahtuv puhkeaeg ja selle tasustamine.

Täpsemalt on päästjad uue korra kohaselt nimelt tööl 22 tundi ning 2 tundi on neil vahepeal puhkeaega, mille kestel peavad nad aga ikkagi olema valmis vajadusel 1 minutiga objektile välja sõitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles