SS-ausamba püstitajal olid kooskõlastused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi Pärnu linnavalitsus väidab endiselt, et Pärnu natsimälestusmärgi püstitajatel puudusid monumendi rajamiseks vajalikud load ning seaduse järgi oli linnal õigus see ära vedada, on organisaatoritel ette näidata kolmes ametkonnas kooskõlastatud dokument. Tiido: välispoliitika huvides peaks SS-ausamba teema lõpetama

Pärnu abilinnapea Riina Müürsepp väitis Postimehele antud intervjuus, et monumendi rajajad on käitunud ebaseaduslikult ning ühtegi kooskõlastust pole neil võimalik ette näidata, sest Pärnu linn pole neid väljastanud.

Müürsepa sõnul on Pärnu linnavalitsusse saabunud kolm monumendi-teemalist kirja, millest kaks on taotlused monument rajada kas Alevi kalmistule või leinaparki ning kolmas kiri on saabunud Eesti vabadusvõitlejate liidust, mis toetab mälestussamba rajamist. «Ühtegi nendest taotlustest me rahuldanud pole,» väitis Müürsepp.

Pärnus mälestusmärgi rajamist korraldanud Leo Tammiksaar süüdistab abilinnapead asjade käigu varjamises ja kinnimätsimises.

«See on kahetsusväärne, et linnavõimud ei mäleta, et nad pakkusid ise monumendi jaoks välja koha Vabaduse pargis. Seda toetas ka abilinnapea Müürsepp,» ütles Tammiksaar.

Tammiksaarel on ette näidata paber, millele on alla kirjutanud kolm Pärnu ametit. Kooskõlastus on saadud nii Pärnu linnavalitsuse planeerimisosakonnast (juhataja asetäitja Rene Valner), Pärnu planeerimisosakonna geodeesiateenistusest (juhataja Aime Proos) kui ka Pärnumaa keskkonnateenistusest. Viimase puhul on tegemist territooriumi valdajaga.

Pärnu abilinnapea möönis Postimehele, et tõesti on linnavalitsus pidanud monumendi alternatiivse asukoha üle arutelusid ning Pärnu planeerimisosakonnas on joonistatud ka kaart, millel märgitud täpne mälestusmärgi asukoht.

«Sellest kaardist siiski ei piisa, sest tegemist on väikese püsiehitisega, mille ehitamiseks peab loa andma linnavalitsuse istungil,» rääkis abilinnapea.

Tammiksaar nimetas kummaliseks ka seda, et linn on võtnud seisukoha, et nüüd on tegemist väikeehitisega. «Mulle öeldi, et see on väikevorm,» lisas Tammiksaar. Seaduse kohaselt ei pea väikevormi rajamiseks olema monumendil eskiisi ja loa saaks väljastada linna planeerimisosakond. Seda loogikat järgisid ka kooskõlastused andnud ametnikud.

Hetkel seisab SS-monument Pärnu linnavalitsuse keldris ning jääb sinna, kuni omanik suvatseb sellele järgi minna. Mälestusmärgi puudumisest hoolimata kutsuvad endised Narva pataljoni võitlejad täna heasoovlikele protestiaktsioonidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles