Lapsevanemad peavad toetusi pikalt ootama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn hakkab sünnitoetusi maksma kahes osas.
Tallinn hakkab sünnitoetusi maksma kahes osas. Foto: Sille Annuk.

Siiani kehtis Tallinnas kord, et sünnitoetust maksti täies mahus pärast lapse sündi, nüüd saavad vanemad poole toetuserahast kätte kohe, teise poole aga alles siis, kui maimuke on aastaseks saanud. Poolitatud on ka esmakordselt kooli mineva lapse toetuse maksmine.


Täna Tallinna linnavalitsuses heaks kiidetud linnavolikogu määruse eelnõu seletuskirja järgi makstakse lapsevanematele teine pool sünnitoetusest pärast lapse aastaseks saamist vaid sel juhul, kui nii laps kui tema vanemad on jätkuvalt Tallinna elanike registris.

Abilinnapea Merike Martinsoni sõnul välistab uus kord võimaluse, et tegelikult välismaal elavad ja seal makse maksvad vanemad, kes hiljem elektrooniliselt kannavad lapsed rahvastikuregistrisse Tallinna elanikena, saavad taotleda lapse sünnitoetust ka Tallinna linnalt.

Esmakordselt kooli mineva lapse toetust saab taotleda endistel tingimustel, kuid ka selle raha kättesaamine hakkab toimuma kahes osas. Pool toetusest makstakse lapse kooli minekul ning teine osa pärast esimese klassi lõpetamist järgmise aasta juunis. Kuid ka sel juhul kehtib tingimus, et laps ja tema vanemad on rahvastikuregistri andmetel Tallinna elanikud ning laps õpib pealinna koolis.

Sama määruse eelnõu järgi kaotatakse pere teise ja järgnevate laste sünnipäevatoetus, mida makstakse laste teiseks, kolmandaks, neljandaks ja viiendaks sünnipäevaks. Põhjendus on selles, et see raha ei ole sisult sotsiaaltoetus.

Peale lastetoetuse on muudatus ka vanuritele makstavas pensionäridele hinnatõusu kompenseerimise toetuses ehk uue nimega pensionilisas. Kui siiani maksti see raha välja kohe aasta algul, siis järgmisest aastast kehtima hakkava korra järgi saavad vanurid 1200 krooni kätte oma sünnikuul. Seega detsembris sündinud pensionärid peavad toetust ootama terve aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles