Eestlased on Tshehhis tasuta abiks

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti vabatahtlikud sõidavad sel nädalal oma raha eest üleujutustest laastatud Tshehhi, kus nad kuu aja jooksul likvideerivad looduskatastroofi tagajärgi selle eest tasu saamata, kirjutab Eesti Päevaleht.

«Lähen sellepärast, et aidata,» ütles üks vabatahtlikest Tõnu Vennikas (18) eile Eesti Päevalehele. «Käisin just hiljuti Tshehhis ja mulle meeldisid nende ilusad linnad, mida tahan aidata päästa.» 11. klassis õpingud pooleli jätnud Vennikase sõnul meeldib talle reisida. Hetkel on ta töötu ja kooli ka minna ei kavatse. Selle asemel peab noormees paremaks hoopis tasuta Euroopasse tööle minna, mis on tema sõnul seiklus. «Riiga pean oma raha eest saama,» ütles Vennikas. «Sealt edasi lubati mingil muul moel aidata.» Vennikas võtab Tshehhi kaasa vaid seljakoti, kuhu paneb mõned T-särgid, sokid, kampsuni ning tormiriided. «Seal saab olla minimaalselt üks nädal ja maksimaalselt kuu aega,» ütles noormees. «Kavatsen olla nii kaua kui saab.» Lisaks Vennikasele on praegu end vabatahtlikuna registreerinud veel kaks inimest, kes mittetulundusühingu EstYes vahendusel sel nädalal Tshehhimaale appi sõidavad. EstYes-i direktori Aleksander Kuroševi sõnul pole vabatahtlike väike arv probleemiks. «Kui tuleb kokku viis inimest on seegi hea,» lausus ta. EstYes vahendab üle maailma missioone, kus inimesed töötavad vabatahtlikena, saamata selle eest tasu. Missiooni vastuvõtjad kindlustavad inimestele kohapeal vaid toidu ja öömaja. «Inimesed lähevad neile missioonidele, et reisida ja näha maailma, tutvuda uute inimestega ning õppida keelt,» ütles Kuroshev. «Teinekord leiame ka sponsoreid, kes vabatahtlike reisikulud katavad, kuid tavaliselt sõidetakse oma raha eest.» Tshehhi saatkonna teatel palub nende maa katastroofi likvideerimisel lisaks inimtööjõule veel võimalusel rahvusvahelise abina hepatiidi A vaktsiini, klooripõhiseid puhastusvahendeid, tõrjevahendeid suurte alade putukatest puhastamiseks ning 100-tonniseid ujuvkraanasid koos puksiirlaevadega. Kõige rohkem vajab aga Tshehhi võimsaid kuivateid, millega majadest sinna kogunenud niiskus välja ajada. Erinevalt Tshehhist üleujutustest laastatud Saksamaa tasuta tööjõudu vastu ei võta. Saksa saatkonna pressiatashee Karsten Wilms ütles Eesti Päevalehele, et mõned eestlased on helistanud saatkonda ja soovinud töötada Saksamaa üleujutatud alade taastamistöödel. «Täname eestlasi pakkumise eest, kuid tööjõudu ei ole meil vaja,» ütles Karsten Wilms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles