Eestlased roogivad üleujutustes kannatanud Dresdenit

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Dresdenisse üleujutuskahjustusi kõrvaldama läinud Räpina poisid leidsid ees muda ja liivakotte täis tänavad, kirjutab SL Õhtuleht. «Väga palju on välja visatud televiisoreid ja külmutuskappe, mille vesi rikkunud,» kirjeldas Jaanus.

Kuid Jaanus ja tema kaaslane Mareck kinnitavad, et kahjudest hoolimata elab linn edasi ja inimesed on rõõmsad. Kohvikud töötavad, avatud on teater ja teised meelelahutus-asutused. Tõsi, veel pole jõutud tänavatelt ära vedada kaitsevalliks toodud liivakotte. Majadel on räpased triibud, mis näitavad, kui kõrgele vesi tõusis. Linnadevahelised rongid ei käi ikka veel. Dresdeni ühissõidukid aga liiguvad. Igal hommikul sõidavad eesti poisid koos ameerika, jaapani, prantsuse ja armeenia noorte vabatahtlikega trammiga järjekordsesse tööpaika. «Olukord pole praegu enam eriti hull. Vesi on keldritest taandunud. Peamiselt tuleb muda välja pumbata ja survepesuriga maju puhastada,» rääkis Jaanus. Nende abil on puhtaks saanud näiteks linna teatri ja haigla keldrid. «Keldreist tõmmatakse muda välja tohutute pumpadega,” kirjeldas Mareck tööd, mida tehakse, kummikud jalas ja kummikindad käes. Igaks juhuks vaktsineeriti vabatahtlikke ka teetanuse vastu. «Töö ei ole raske. Siin puhatakse ka harjumatult palju. Töötame kella kolmeni ja selle aja sees on veel 3-4 puhkepausi. Eestis küll nii pole,» rääkis noormees. Üleujutustes kannatada saanud Saksamaa on ametlikult küll vabatahtlike abist keeldunud, kuid 25. augustil Dresdenisse sõitnud Jaanus ja Mareck pidid esiti minema hoopis rahvusvahelisse noortelaagrisse, mis abistaks Dresdeni sotsiaal- ja kultuurikeskust. Pärast üleujutust aga otsustas laagripere minna linna koristama ja abi võeti heal meelel vastu. Noorte Saksamaale sõitu vahendas EstYes. Selle organisatsiooni juhi Aleksandr Kurushevi sõnul on niisuguste vabatahtlike laagrite eesmärk anda noortele võimalus näha maailma ja üksteisega tutvuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles