Haridusminister kommenteeris robotite jalgpallivõistlust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robotite jalgpall pakkus palju põnevust. seda enam, et ühe palli asemel pidid masinad väravasse lööma kümme palli.
Robotite jalgpall pakkus palju põnevust. seda enam, et ühe palli asemel pidid masinad väravasse lööma kümme palli. Foto: Liis Treimann.

Robootikaüritusel Robotex võistlesid robotid jalgpallis, mille finaalmängude kommentaatoriks oli haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas.


Tänavu juba üheksandat korda toimunud Robotexi võistlusülesandeks oli jalgpalli mängida oskava roboti ehitamine. Pallimäng käis nii, et kaks robotid võistlesid korraga ühel väljakul, millel asusid kümme palli ning roboti eesmärgiks oli lüüa võimalikult palju palle vastase väravasse.

Pallide asetus mängu alguses ei olnud robotiehitajatele teada. Igal võistlusel oli vähemalt kaks 90 sekundi pikkust vooru, mille jooksul tuli võimalikult palle väravasse lüüa.

Vastavalt eeskirjale pidi robot olema täielikult autonoomne masin, mis kannab oma energiaallikat, liikumismehhanisme ja oma juhtimis- ning kontrollsüsteeme ning mida ei juhita juhtida kaugsaatja teel. Roboti lubatud maksimaalmõõdud olid diameeter 35 cm ja kõrgus 35 cm.

Võistluspingele ei pidanud sugugi kõik masinad vastu. «Üks võit ja kaks kaotust,» ütles Kullo meeskonna liige Alvar Antson. Selgus, et legoklotsid ei olnud ikkagi nii hea materjal roboti ehitamiseks, kui algul arvati. Kullo meeskonna robot Väravavaht töötas nii, et sõitis oma väravat kaitstes selle ees edasi-tagasi ning üritas lähedusse sattunud palle väljaku teise serva vastase väravasse saata.

Selliste masinate omavaheline jõukatsumine käis TTÜ spordihoones päev läbi ning jõudis pärastlõunaks kirgliku finaalini, kus spordikommentaatoriks oli haridusminister Tõnis Lukas isiklikult.

Viimases jõukatsumises läksid omavahel vastamisi IT Kolledži Robootikaklubi robot Troller-Roller ning TTÜ Robotiklubi robot Mäger. Mäger, mis esimeses finaalmängus esimese poolaja kurvalt nurgas seisis, tegi teisel poolajal imet ja pääses võitjana edasi.

Kui esimese finaalmängu ajal hakkasid pealtvaatajad saalist lahkuma, siis üsna varsti oli põnevus nii laes, et rahvas valgus jälle võistluspaigale tagasi. Ka haridusministri hääl kõlas järjest kindlamalt.

«Troller-Roller võtab asja tõsiselt. Keerutab ennast kohapeal ringi, seda võib vist nimetada vasaratehnikaks. Kaks-üks, kaks-kaks. Troller-Roller on kuidagi veenvam, aga Mägral on veel midagi. Mäger juhib. Aga paistab, et nüüd mäger enam ei viitsi. Mis sa selle palli pärast ikka rabeled. Reedeõhtu ka ju.»

Vahepeal läks ministril (ja mitte ainult temal) punktiseisu lugemine sassi, sest robotid lõid väravaid nii kiiresti.

«Paistab, et mängijatel on hasart juba tekkinud, varsti tekib see ka robotitel. Troller-Roller on selgelt aktiivsem. Viis, kuus, paistab et asi on selleks korraks tehtud.
Troller-Roller tundub professionaalsem, aga Mägral on selle eest jälle seda amatööri hinge. Kohe näeme, mis võidab: kas professionaalne ettevalmistus või sportlik õnn.
Nüüd lõpuks võib Troller-Roller õnnitlused vastu võtta,» lõpetas Lukas kommenteerimise ning võiduroboti ehitanud meeskond Madistajad asuski õnnitlusi vastu võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles