Jõhkraim kuritegu: kahe Rootsi ametiühingutegelase röövmõrv

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimase tosina aasta kõmulisim välismaa kodanike vastu toime pandud kuritegu pärineb 1991. aasta jaanuarist, kui Tallinnas rööviti paljaks ning jäeti külma kätte surema kaks Rootsi ametiühingute juhtivtegelast.

Rootsi ehitus- ja puidutööstuse ametühingute liidrid ning Sotsiaaldemokraatliku Partei liikmed Bertil Whingberg (55) ja Ove Fredriksson (50) leiti surnuna 24. jaanuari hommikul Tallinnas Paldiski mnt 80 juures asuvalt tühermaalt.

Mõlemalt mehelt olid ära võetud üleriided ja jalanõud. Ekspertiis tuvastas, et ehkki ohvrite kehadel oli ohtralt peksmisjälgi, põhjustas nende surma külmumine.

Kuriteo avastamisega oli hõivatud kogu Eesti kriminaaljälituse toonane ladvik. Paari nädalaga õnnestus tabada kõik kuriteoga seotud isikud - kolm naist ja kolm meest.

Seoses rootslaste tapmisega saabus Tallinna mitukümmend välismaa ajakirjanikku. Ehkki esialgu kippus nii Eesti kui ka välismaine press kuritegu seostama poliitika ja maffiaga, selgus peagi, et selle tegelik motiiv oli hoopis lihtlabane röövimine.

24. jaanuari öösel olid Rootsi ametiühingutegelased Viru hotelli varietees tutvunud kolme venelannaga, kes kutsusid nad ühte korterisse pidu jätkama.

Seal lisasid naised rootslaste napsiklaasidesse silmatilku, mille tagajärjel nood teadvuse kaotasid.

Seejärel tühjendasid «võõrustajad» rootslaste rahakotid. Et teadvusetud välismaalased hotelli tagasi viia, kutsusid naised kohale tuttavad mehed, kellest üks aga huvitus ühe rootslase ülikonnast. Selle äratirimise käigus tuli ohver teadvusele ja hakkas kurjategijatele vastu.

Järgnes rootslaste peksmine, mis tipnes sellega, et kaks paljaksröövitud ja läbipekstud meest viidi taksoga tühermaale, kus nad surnuks külmusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles