Kaupmehed: ebaõiglased tasud kaardimaksetelt peavad kaduma

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupmehed võitlevad Visa ja MasterCardi varjatud lisatasude vastu.
Kaupmehed võitlevad Visa ja MasterCardi varjatud lisatasude vastu. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa kaubandusettevõtteid ja organisatsioone koondav ühing EuroCommerce tegi avalduse, milles nõudis Euroopa Komisjoni konkurentsivolinikult Neelie Kroesilt aktiivsemat tegevust võitlemaks varjatud lisatasudega, mida MasterCard ja Visa püüavad kehtestada piiriülestele maksetele.



Eesti Kaupmeeste Liidu tegevdirektori Marika Merilai sõnul tegi Euroopa Komisjon juba 2007. aastal MasterCardile ettekirjutuse, milles kohustas kaotama kõik Euroopa Liidu vaba turu konkurentsi piiravad piiriüleste kaardimaksete vahendustasud.

«Täna kavandatava ühtse euromaksete piirkonna (SEPA) kujundamise taustal on äärmiselt murettekitav see, et nii MasterCard kui Visa on hakanud otsima uusi viise, kuidas kaupmeestelt piiriüleste kaardimaksete eest lisatasusid võtta.

Selline tegutsemine annab ühtse euromaksete piirkonna loomise projektile suure tagasilöögi,» ütles Merilai.

Ta selgitas, et kaupmeestelt nõutavad piiriüleste maksete vahendustasud tõstavad paratamatult jaemüügihindu, lisaks tõkestavad need piiriülest konkurentsi Euroopa Liidus ning raskendavad uute osaliste tulekut turule.

Sellised skeemid on küll tulusad pankadele, kuid ahela viimane lüli ehk tarbija kannatab seeläbi, sest hinnad tõusevad ja teenuste valik väheneb.

«Ühtse euromaksete piirkonna olulisimad põhimõtted on läbipaistvus, konkurentsi edendamine ja paremate teenustasude võimaldamine.

Praeguse majandussituatsiooni valguses on eriti vajalik, et neid põhimõtteid järgiksid kõik turu osapooled ning et seda nõuaksid ka seadusandjad ja järelvalveorganisatsioonid,» tõdes Merilai.

EuroCommerce on Euroopa jae-, hulgi- ja rahvusvahelise kaubanduse organisatsioone koondav asutus, kuhu kuulub 31 kaubandusliitu ja ettevõtet. Eesti Kaupmeeste Liit on EuroCommerce'i liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles