Kärpekirves viib töö 40 päästeametnikult

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti autod.
Päästeameti autod. Foto: Peeter Langovits

Kuigi riigikogu rahanduskomisjon kiitis eile heaks 15 miljoni krooni lisaraha andmise päästeametile, kavatseb siseminister ja päästeameti juhtkond rahanappusele viidates ikkagi koondada 30 päästjat komandodest ja 10 muud päästeametnikku.

Põhja-Eesti päästetöötajate usaldusisik Ivo Paulus ütles, et täna jätkunud läbirääkimistel päästjate ametiühingu ning teiselt poolt siseministri ja päästeameti juhtkonnaga selgus, et hoolimata lisaraha leidmisest läheb koondamisele ikka umbes 40 päästeametnikku.

Pauluse sõnul peaks koondatavate seas olema umbes 30 päästjat komandodest. Ta lisas, et päästeameti juhtkond jätkab juba täna läbirääkimisi regioonide juhtidega, et kust piirkonnast, kui palju inimesi ja keda täpselt koondada.

Paulus lausus, et päästjatel on praegune kahetine emotsioon. Ühest küljest ollakse rõõmsad, et algsest 90 päästja koondamisplaanist jäi alles vaid kolmandik, kuid samas ollakse kurvad, et koondamist täiesti välistada ei suudetud.

2010. aasta riigieelarve eelnõu näeb kõikides riigi valdkondades ette personalikulude kärpeid ning selle elluviimiseks plaanis päästeameti juhtkond koondada 90 päästjat komandodest ja 20 muud päästametnikku. Koondamiste täielik vältimine oleks nõudnud 22,8 miljonit krooni lisaraha.

Nii riigikogu rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas (Reformierakond) kui ka komisjoni liige Margus Tsahkna (IRL) rääkisid eile, et eraldatud 15 miljonit kindlustab selle, et ükski päästja ei pea rahapuuduse tõttu tööd kaotama.

Rõivas rõhutas eile ka seda, et lisaraha on mõeldud reaalselt päästetööd tegevate inimeste koondamiste vältimiseks. «Kui siseminister tahab oma struktuuri optimeerida, asju paremini korraldada, siis selle tegemist komisjoni tänane otsus ei mõjuta,» märkis ta samas.

Paulus ütles täna, et riigikogulaste eilsete avalduste põhjal olid ka nemad koondamiste ärajäämise osas positiivselt meelestatud, kuid tänahommikusel kokkusaamisel ei teinud siseminister Marko Pomerants juttugi võimalusest, et koondamised üldse ära jääks.

Pomerants ütles pärast tänast kohtumist päästjatega, et koondamisi 15 miljoni lisakrooni abil täielikult vältida polnud võimalik. Ta täpsustas, et kõiki 10 koondamisele minevat päästetöötajat ei saa üldistavalt nimetada kontoritöötajateks, sest nende seas on ilmselt nii demineerijad, ennetajaid, kriisireguleerijaid kui ka raamatupidajaid.

Pomerants lausus, et pääasteameti juhtkond jätkab nüüd täpsemaid läbirääkimisi koondamiste elluviimiseks ning homme õhtuks võib juba selgus majas olla, keda koondatakse.

Siseminister märkis, et ametkonna kulude kärpimiseks on paralleelselt käimas kaks protsessi - ühelt poolt riigieelarve kahanemisega peale sunnitud personalikulude kärbe ning teisalt ka kogu päästeteenistuse struktuuri ümberkorraldamine.

Pomerantsi sõnul on ümberkorralduste üheks eesmärgiks näiteks see, et leevendada vajadust professionaalsete päästjate järele sellega, et kasutada usinamalt vabatahtlikke päästjaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles