Homme täitub 75 aastat joogiveepuhastuse algusest Tallinnas

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homme täitub 75 aastat Tallinna linna Ülemiste veepuhastusjaama käikuandmisest, millega seoses korraldab AS Tallinna Vesi laupäeval linnarahvale veepuhastusjaamas avatud uste päeva.

Ekskursioonid Ülemiste veepuhastusjaamas algavad kell 11 ja 12.45 ning huvitavat infot ajaloost ja tänapäevast jagavad veepuhastuse spetsialistid. 1924. aastal sõlmis Tallinna linn inglise firmaga W. Paterson Engineering Co. Ltd Ülemiste veepuhastusjaama ehitus- ja projekteerimislepingu. Ülemiste veepuhastusjaam tolleaegse nimega Tallinna Filterveevärk anti käiku 1927. aasta 29. novembril. Tallinna Vee avalike suhete juhi Karita Sall rääkis, et veepuhastusjaama võimusus oli 24.000 kuupmeetrit vett ööpäevas. Veepuhastustehnoloogia oli tolle aja kohta küllaltki keerukas, vesi läbis nii mehhaanilise kui keemilise puhastuse. Kogu protsess kestis kokku umbes kaks tundi. Joogivee kvaliteeti jälgis labor, mis tegi kaks kuni kolm analüüsi päevas, tutvustas Sall endist tehnoloogiat. Täna on Salli sõnul Ülemiste veepuhastusjaama tootmisvõimsus 180.000 kuupmeetrit vett ööpäevas ning joogivesi läbib keeruka 15-tundi kestva puhastusprotsessi. Joogiveekvaliteeti kontrollib labor, tehes umbes 150 analüüsi päevas. Sall märkis, et 75 aastat tagasi elas Tallinnas umbes 125.000 inimest. «Tol ajal oli vee tarbimine linnaelaniku kohta erakordselt suur, umbes 200 liitrit inimese kohta ööpäevas,» rääkis ta. «Kõrge tarbimise põhjustas veevõrgu halb tehniline seisukord ja sellest tulenevad lekked. Samuti hoiti veekraane pidevalt lahti ning puudusid veearvestid.» Olukorra lahendamiseks tõsteti veetariife ning kliendid olid kohustatud paigaldama veearvestid. Täna tarbivad Tallinna 400.000 elanikku keskmiselt 108 liitrit vett inimese kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles