Tartus läheb lastetoetuse taotlemine lihtsamaks

Sander Silm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Äsja lapse ilmale toonud emade elu muutub Tartus lihtsamaks, sest nüüdsest peavad nad lapsetoetuse saamiseks kirjutama linnavalitsusele ühe avalduse senise nelja asemel.

Linnavalitsus saatis teisipäeval volikokku eelnõu, mis kaotab rasedatele 7. kuul makstud toetuse ja liidab selle sünnijärgse toetusega. Seega hakkab linnavalitsus lapsetoetust maksma kolmes osas: ühe osa saab ema kätte pärast sünnitust, teise lapse aastaseks ja kolmanda kaheaastaseks saamisel. Täiendava lapsetoetuse saamiseks peab ema või last kasvatav isik olema vähemalt pool aastat elanud Tartu linnas.

Täiendava lapsetoetuse kahe esimese osa liitmise eesmärk on muuta toetuse taotlemine lihtsamaks, uue korra puhul piisab lapse emal ühekordsest pöördumisest sotsiaalabi osakonda. «Meile oli oluline, et vanemaid ei solgutataks toetuse saamiseks neli korda linnavalitsuse vahet,» ütles abilinnapea Vladimir Shokman.

Sünnijärgset toetust taotlema tulev ema esitab andmebaasi ka lapse andmed. Pärast esimest pöördumist saavad sotsiaalametnikud lapse nime ja isikukoodi järgi elanikeregistrist ise kontrollida, kas laps elab Tartus, ja toetuse järgmised osad välja maksta.

Abilinnapea väitel võimaldab uus kord sotsiaalametnikel tegelda rohkem peredega, kes tõesti abi vajavad. Siiani kulus suur osa nende ajast lapsetoetuse avalduste vastuvõtmisele.

Volikokku läinud eelnõu kohaselt tõuseks linna makstav täiendav lapsetoetus seniselt 4500 kroonilt 5000 kroonini. Kolmanda ja järgmiste laste sünni puhul makstav toetus tõuseks 6000 kroonilt 7000 kroonini.

Selle aasta lastetoetusteks oli linnavalitsus kavandanud 4,75 miljonit krooni. 2003. aasta eelarve eelnõus on selleks planeeritud 5,46 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles