Meediaarvustus: Igava stiiliga ilmateated

Sander Silm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ilmateadustamine eri maade telekanalites

Ma pole kunagi olnud teab mis ilmateadustamise fänn. Osalt on tõrksuse tagamaad lapsepõlves, kus mind käsutati alati ilmateate ajaks vait, et kogu ülejäänud pere saaks põnevusega vaadata, millist ilma elu toob.

Viimasel ajal olen olnud sunnitud oma suhtumist muutma, peamiselt RTLi õhtuste uudiste järel tuleva ilmateate tõttu. Tõsi küll, mul pole ju teabega Saksamaa ilmaolude kohta midagi peale hakata, kuid mulle meeldib, et ilmateadustaja Christian räägib muuhulgas ka teeoludest ja jõulude ajal lume sadamise tõenäosusest. Et Christiani selja taga on reaalne videoekraan, ei piirdu tema kehakeel umbmäärase käte liigutamisega. Samad sõnad käivad ka CNNi ilmateadustajate kohta. Paraku on ülemaailmse taevakanali ilmateadustus kohutavalt närviline. Teadustaja hüppab, pult näpus, ringi ja räägib kohutava kiirusega, mida maailma ilm toob.

Teist äärmust esindab Soome MTV 3 ilmateade, mis on nii staatiline, et vahepeal tekib tunne, nagu oleks teadustaja Pekka Pouta suisa seinale kleebitud. Ainult käsi käib üles-alla.

Parim näide tema staatilisusest oli möödunud nädalal, kui «Kümneste uudiste» lõpus näidati klippi, kuidas Kreekas sadas taevast alla kalu. Klipi järel pöördus uudisteankur Pekka poole ja küsis, kas ka Soomes on lähipäeval midagi sellist oodata. Pekka, kel ei liikunud näos ükski lihas, ütles paar korda no-jo-ei ja hakkas siis näitama pealetungivat ilmafronti.

Nende kahe äärmuse vahele jäävad Eesti TV 3 ja ETV ilmateated, mis on sisult igavad, kuid vormilt väljapeetud ja viisakad. Eriti meeldib mulle «Aktuaalse kaamera» lõpus ekraanile astuv härrasmehelik Peep Taimla, kes kerge elegantsiga liigutab oma käed ära ja astub siis väärikalt minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles