Savisaarte kindlustusarved tasus ärimees Apananski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskkriminaalpolitsei poolt riisumises kahtlustatav ärimees Leonid Apananski maksis kolme aasta eest kinni ligi 50 000 krooni eest arveid Vilja ja Edgar Savisaare (pildil) majade kindlustamise eest. Poolte sõnul tasus Apananski nii maaliostu.

Savisaarte arvete tasumiseks kahele kindlustusfirmale kasutas Apananski offshore- ehk maksuvabas piirkonnas (USA Delaware’i osariik) registreeritud firmat Westfield Financial Group S.A.

Westfield maksis 6. jaanuaril 2000 Balti Kindlustuse ASile 15 904 krooni, mis kattis kahe maja sama aasta esimese poole kindlustusmaksed. Sellest oli 7233 krooni Lääne-Virumaal Eru külas asuva Hundisilma talu ja 8671 krooni Tallinnas Nõmmel asuva Olevi 24 eramu kindlustusmakse. Viimase maja on Savisaared nüüdseks ära müünud.

Hundisilma talu 2001. aasta kindlustusmakse oli 14 466 krooni ning Nõmme eramu kindlustusmakse 17 342 krooni - kokku 31 808 krooni. Selgub, et 27. detsembril 2000 maksis need arved Bico-Leks Kindlustusele kinni taas Apananski offshore-firma.

Apananski: ostsin maali

Äsjase avaliku arvamuse küsitluse kohaselt valijate seas toetatuima partei, Eesti Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on koos abikaasa Vilja Savisaarega avaliku elu tegelased. Edgar Savisaar on Tallinna linnapea ja riigis võimul oleva kaksikliidu koalitsiooninõukogu esimees. Suure tõenäosusega teeb president Arnold Rüütel just temale pärast 2. märtsi valimisi ettepaneku juhtida Eesti järgmist valitsust. Vilja Savisaar on Keskerakonna juhatuse liige ning töötab Põhja-Tallinna linnaosavanema asetäitjana.

Postimees küsis eile nii Leonid Apananskilt kui Savisaartelt, miks viimaste eraarveid kümnete tuhandete eest läbi maksuvaba firma rahastati. Apananski selgitus on, et niiviisi tasus ta Savisaartelt ostetud kalli maali eest.

«Jaa-jaa, mäletan küll,» ütles Apananski eile õhtul välismaalt, äriläbirääkimiste vaheajal kiiruga peetud telefonikõnes. «Mis siis? Käisin Hundisilma talus, nägin kunstnik Olev Subbi maali. See meeldis mulle ja mõtlesin, et maal võiks rippuda hoopis minu maakodus. Savisaared olid nõus müüma ja leppisime kokku.»

Apananski kinnitusel offshore-firma Westfield Financial Group S.A. nende arvete maksmise ajal enam temale ei kuulunudki. «Müüsin firma juba 1999. aastal maha,» ütles ta. «See firma oli mulle siis võlgu ja on praegugi võlgu. Selle võla katteks firma maksiski Savisaartele [maali eest] raha ära.»

Edgar Savisaar teatas vastuseks Postimehele, et ta ei oska kahjuks midagi öelda Westfield Financial Group S.A. kohta. «Pole selle firmaga kuidagi seotud olnud,» märkis Savisaar.

Jutud tüürivad ühte

Ta jätkas: «Arvan, et teie esitatud küsimused on tingitud järgmistest asjaoludest. Olime aastaid ASA Kindlustuse kliendid, kusjuures selle kindlustuse omanik oli Leonid Apananski. Selles kindlustusseltsis olid kindlustatud nii minu Lääne-Virumaal asuv talu kui ka Tallinna elamu Nõmmel, Olevi tänavas.»

Savisaar kinnitas: «Tõenäoliselt 2000. aasta algul, kui Apananskid Hundisilma talu külastasid, hakkas Leonid Apananskile meeldima üks pilt minu talu maalikollektsioonist. Leppisime kokku, et maal ostetakse 50 000 krooni eest ning selle summa ulatuses makstakse kinni meie kindlustusobligatsioonid. Niisugune bartertehing ka tehti. Millise firma arvelt või millisel viisil see raha tasuti, peate küsima ostja käest.»

Savisaar lisas, et küsis eile õhtul asjatundjate käest, kas ta oleks pidanud seda müüki kuidagi deklareerima. «Mulle kinnitati, et see polnud vajalik,» sõnas ta.

Ei Apananski ega Savisaar täpsustanud, mis oli maalil kujutatud ja mis nime see kandis.

Politsei: me ei venita

Tallinna politsei alustas pankrotistunud ASA Kindlustuse ühe omaniku Leonid Apananski tegevuse uurimist juba 2001. aasta augustis, ütles politseiameti pressiesindaja Indrek Raudjalg. Neli kuud hiljem esitas ASA Kindlustuse ASi pankrotihaldur Toomas Saarma täiendava avalduse, mille kohaselt on ASA Kindlustuse aktsionäridele ja võlausaldajatele tekitatud ligi 38 miljonit krooni kahju.

Mullu juunis alustas Apananski tegevuse uurimist keskkriminaalpolitsei, kahtlustades, et ASi AB Kindlustuse Grupp nõukogu ja juhatuse liikmed on ametiseisundit kuritarvitades riisunud firma raha ligi 48 miljonit krooni.

Politseiameti esindaja Raudjalg ei nõustunud väitega, nagu oleks politsei Apananski asju uurides teadlikult venitamistaktikat kasutanud.

«Kuna tegemist on majandusalase kuriteoga, milles tuleb teha väga palju uurimistoiminguid ja erinevaid ekspertiise, nõuda informatsiooni teistest asutustest ja ka välisriikidest, siis võtabki eeluurimine aega,» selgitas ta. «Võin veel lisada, et praeguseks on keskkriminaalpolitsei tunnistanud Leonid Apananski kahtlustatavaks riisumise paragrahvi järgi.»

Ärimees Leonid Apananski sai Eesti avalikkuses kuulsaks kõigepealt 1990. aastate alguses Iisraelist Eestisse esimese, 60 miljoni dollarilise relvatehingu vahendamisega. Eesti ajakirjandus on korduvalt kirjutanud tema ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare headest suhetest.

Argo Ideon, Toomas Sildam
uudised@postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles