Koolipere kogus loomadele toitu

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu koduta loomade varjupaiga elanik Parun uudistab, mida head ja paremat Tartu Tervishoiu Kõrgkooli arendusspetsialist Danel Jantra (esiplaanil) ja õenduse eriala tudeng Kristjan Erusk jõulude eel toovad.
Tartu koduta loomade varjupaiga elanik Parun uudistab, mida head ja paremat Tartu Tervishoiu Kõrgkooli arendusspetsialist Danel Jantra (esiplaanil) ja õenduse eriala tudeng Kristjan Erusk jõulude eel toovad. Foto: Margus Ansu

Tervishoiukõrgkooli töötajad ja tudengid lükkasid eile kolm kärutäit loomatoitu Tartu koduta loomade varjupaiga väravast sisse ja tassisid mitu sületäit veel lisaks – kõik annetustena kogutud kraam.


Ettevõtmise algataja oli Tartu Tervishoiu Kõrgkooli kvaliteedispetsialist Ele Hansen, kellele olid appi tulnud mitmed kolleegid ja tudengid.

Ele Hansenile oli nimelt novembrikuus väga hinge läinud pealkiri ühe telekanali uudisteportaalis, mis ütles, et rahanappuses saavad koduta loomad toidu asemel uinutava süsti.

Pealkiri oli ta meelest karm, ja kuigi see ei käinud sugugi Tartu koduta loomade varjupaiga kohta, pani see ometi nende loomade peale mõtlema.

Loomad ei nälgi

Tartu varjupaiga töötaja Kirke Roosaar selgitas eile, et uinutava süsti saavad nende varjupaigas vaid üksikud loomad. Ja siis on põhjus kas looma iseloomus või tervises, mõnikord ka vanuses, kuid mitte kunagi selles, et nad peaksid varjupaigas toidupuuduses vaevlema.

Samas on annetatud loomatoit varjupaigale hädavajalik, sest vaid siis jääb linnalt saadavast toidurahast midagi üle. Seda ülejäävat raha vajavad nad aga hädasti vaktsiinide, ussi- ja kirburohu muretsemiseks ning loomade steriliseerimiseks.

Alles siis, kui loom on terve, puhas ja steriliseeritud, leiab ta endale tulevikus kodu. See on varjupaiga inimeste töö peamine siht ja mõte.

«Mõtlesin, et kuna meid on siin koolis kokku üle tuhande inimese ja kui me siis kas või igaüks pistame oma tavalisel poeskäigul korvi ühe loomatoidukonservi, ei suurenda see oluliselt me poearvet, küll aga aitab loomi,» rääkis Ele Hansen.

«Aga et tudeng ei ole teadagi jõukas, siis märkasin peagi, et annetajate hulgas oli ilmselt neid, kes kodus käies valasid pooled oma kassikrõbinad teise kotikesse ümber ja tõid meie annetustekasti,» lisas ta.

Jõululõuna rektoriga


Tervishoiukõrgkooli poolt eile hoovi lükatud kärudes olidki peamiselt lemmikloomadele mõeldud kuivtoit ja konservid, samuti tekid ning isegi mänguhiired, millega kiisud ajaviiteks lustida saavad.

«Me lubasime koolis kõikide annetajate vahel välja loosida ühe jõululõuna koos rektoriga, mille eest tasub rektor, ning lisaks mõned jõulukohvid koos õppeprorektori või arendusprorektoriga,» rääkis Ele Hansen.

Neid, kes oma nime loosiratta jaoks üles kirjutasid, oli Ele Hanseni sõnul umbes 50 ja neid, kes oma annetuse anonüümselt teha soovisid, oli umbes sama palju.

Lisaks juba valmisostetud loomatoidule kogunes annetusraha 2875 krooni, mis siis ka loomatoidu vastu ümber vahetati.

Jõululõuna ja -kohvid olid eile veel loosimata, sest loosiratast otsustati veeretada alles seejärel, kui annetus on loomadele ära viidud.

Üliõpilane Monika Kuusk ütles, et tema raatsis loomadele toidu ostmiseks oma õppetoetusest loovutada 250 krooni.

Eile, pärast loomade varjupaigas ringkäigu tegemist märkis Monika Kuusk, et kahju tal sellest rahast küll ei ole, pigem on ta väga rõõmus, et sai aidata.

Kodutud loomad
• Praegu elab Tartu koduta loomade varjupaigas 22 koera ja 55 kassi.
• Varjupaik reageerib väljakutsetele äripäeviti kell 9–18, tel 5333 9272.
• Kõige lihtsam on loomade varjupaika (Roosi tn 91k) leida, sõites piki Vahi tänavat lennuvälja poole, mööda Raadi autoturust. Tee servas leiab suunda näitavad viidad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles