Nokia multimeediatelefon kannatab pisivigade rohkuse all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nokia esimene kauaoodatud tavainimese multimeediatelefon 3650 paistab silma kasutamise lihtsuse ja kasutamisvõimaluste rohkusega, kuid selle nupud on liiga pisikesed ja telefon liiga energiaablas.

Nokia multimeediatelefoniga saab teha peaaegu kõike, mida hing igatseb. Saab pildistada, filmida ja heli salvestada ning ülesvõtteid meili või multimeediasõnumi vahendusel sõbrale saata. Loomulikult saab telefoni tõmmata mänge ning nende abil oma aega tappa. Või siis hoopis laadida Java-tarkvara, pidada kalendermärkmikku, lugeda meile, helistamisest ja tekstisõnumite edastamisest rääkimata.

Telefoni operatsioonisüsteem on lihtne ja mugav, selle õpib ära paarikümne minutiga. Ikoonid mõjuvad arusaadavalt ja nende asukohta saab mõne nupuvajutusega endale käepärasesse kohta ümber tõsta. Sagedamini kasutatavad ikoonid on soovitatav kopeerida lemmikute kausta, sest seda saab avada ainsa nupuvajutusega.

Lihtne pildistamine

Pildistamine - see on imelihtne! Ainsa nupuvajutusega muutub telefon fotoaparaadiks, ekraan toimib pildinäidikuna ning pildistamiseks tuleb vajutada navigatsiooninupule. Soovi korral võib valida tavapildi asemel portreefoto või ööülesvõtte tegemise.

Fotode kvaliteet on talutav, ükskõik, kas pildistada toas või õues. Vahel kipub aparaat siiski toas pildistatud fotodele liigselt punast tooni lisama ning vähegi kiiremini liikuvate objektide terava pildiga kaamerasse püüdmisest võib ainult unistada.

Kui on soov liikuvat pilti videona talletada, sellega probleeme pole. Filmida saab kuni kümnesekundilisi videolõike. Probleemid tekivad pärast filmimise lõpetamist, kus klipi salvestamine võtab mitu head sekundit.

Telefoniekraanil jookseb videopilt kenasti, kuid video arvutis vaatamiseks peab Nokia veebisaidilt laadima Nokia Multimedia Playeri nime kandva tarkvara. Nokia kasutab ainulaadset videofailide vormingut ja ühtegi üldtunnustatud vormingusse - näiteks mpeg- või avi-failiks - telefoniga filmitud videolõike teisendada ei saa.

Ebamugavad nupud

Nokia on paigutanud telefoni numbrisõrmised ringikujuliselt - see on viga. Isegi teisel telefoni kasutamise nädalal ei õnnestunud numbrit pimesi valida ja lühisõnumi teksti sisestamine toimus umbes kaks korda aeglasemalt kui tavalise telefoniga.

Nupustikul on veel teinegi viga: navigeerimisnupp on liiga pisike ja vahel on isegi varateismelisel ilmakodanikul raske tabada soovitavas suunas osutavat noolenuppu. Mõne päeva jooksul saab telefonikasutaja selgeks lihtsa nipi: navigatsiooninupu servi tuleb vajutada küünega.

Telefoni ekraan on suurepärane: suur, selge ning kuvab puhtaid värvitoone. Kuid ekraani suurus ja taustavalgustuse heledus nõuavad akult matti. Kui vähegi agaramalt pildistada ja filmida, siis tuleb telefoni laadida vähemalt üle ühe öö.

Kuigi alguses oodati Nokia 3650st esimest laiatarbetelefoni, millega saab pildistada ja filmida, on vähemalt esialgu need lootused määratud luhtumisele. Aparaat on liiga kallis, selle hind jääb praegu 6990 ja 7990 krooni vahele.

Kui Nokia või mõni selle võistleja suudaks multimeediatelefoni hinda langetada ja ebamugava nupustiku asendada tavapärasemaga, siis võib lugeda mobiilse multimeediaajastu alanuks.

Nokia 3650

Mõõtmed: 130 x 57 x 26 mm

Kaal: 130 grammi

Kõneaeg: kuni 4 tundi

Ooteaeg: 8 päeva 8 tundi

Mälu: 3,4 MB telefonis + 16 MB mälukaardil

Toimingud: pildistamine, filmimine, heli salvestamine, mängud ja muu Java ja Symbiani tarkvara.

Hind: 6990-7990 krooni

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles