IRL polnud nõus riigikogulaste järjekordse palgatõusuga

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liikmed hääletasid täna vastu kõrgemate riigiteenijate uuele palgasüsteemile, sest neile polnud vastuvõetav sellega kaasnev rahvasaadikute palgatõus.

«Vaatasime seda eelnõud põhjalikult ja rahulikult veel kord läbi ja fraktsiooni enamusele tundus, et selle eelnõuga, mille algatajateks ka me ise olime olnud, on vahepeal toimunud arengud, mida võiks kokku võtta väljendiga: tahtsime kõige paremat, kuid välja tuli nagu alati,» märkis IRLi esimees Mart Laar.

Ta lisas, et erakonna seisukoht on kogu aeg olnud, et praeguses olukorras, kus nii riigi kui ka eraettevõtja poolt kärbitakse oluliselt palgataset, ei ole IRLi saadikute õiglustundele vastav, et tagada endale palgatõus.

Laar märkis, et IRL on ainsa parlamendi fraktsioonina maksnud riigile tagasi ka vahepealse rahvasaadikute palgatõusu. «Ja nüüd, kui ees seisis eelnõu, kus vaatamata meie pingutustele ikkagi oli ette nähtud palgatõus, siis me ei saanud seda eelnõu toetada,» lisas ta.

Kõrgemate riigiteenijate eelnõu oli algselt valmis kirjutatud pelgalt palgaastmete ehk koefitsientide kaupa ning sellel polnud ära toodud, kui palju hakkavad kroonides olema vastavate astmete palganumbrid.

Sel esmaspäeval otsustas põhiseaduskomisjon ära ka kõrgeima astme palganumbri, mis on aluseks ka teistele palkadele ning selle numbri järgi ootab rahvasaadikuid 2011. aastal, mil uus seadus jõustub, ees märkimisväärne palgatõus.

Laari sõnul kaitsesid IRLi liikmed ka põhiseaduskomisjonis põhimõtet, et palgatõusu ei tuleks, kuid komisjonis see seisukoht peale ei jäänud. Ta lisas, et täna hääletusel olnud ja heaks kiidetud eelnõu on vastu sellele, mida erakonna esindajad on rääkinud ja mida ka palga osalise tagasi maksmisega tehakse.

Laar ütles, et IRL tegi oma otsuse eelnõu osas valitsuspartnerile Reformierakonnale teatavaks täna enne riigikogu istungit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles