Prantsusmaa siiski kaalub Afganistani lisavägede saatmist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanis teenivad Prantsuse sõdurid.
Afganistanis teenivad Prantsuse sõdurid. Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa andis täna esimese signaali sellest, et nad võivad vastata USA presidendi Barack Obama üleskutsele ja saata omaltki poolt Afganistani lisavägesid, teatab uudistevõrk AFP.

Kaitseminister Herve Morin ütles Prantsuse parlamendile, et lisajõudude saatmine on üks kolmest võimalusest, mida nad kaaluvad. Koos rohkema arenguabi läkitamise ning toetusega sealse politsei ja sõjaväe väljaõpetamiseks.

Tuleval kuul toimub Londonis suur Afganistani teemaline konverents, kus osalevad nii seda riiki sõjaliselt ja majanduslikult toetavad liitlased kui ka Kabuli enda esindajad. Berliin ja Pariis on võimaliku lisavägede saatmise sidunud just selle üritusega. «Prantsusmaa ja Saksamaa otsustavad oma kohaloleku tugevdamise selle konverentsi järel,» teatas Morin parlamendile.

Prantsuse ametnikud on varem mitteametlikult vihjanud, et 30 000 lisasõdurit saatev USA on Pariisilt palunud 1500-pealise lisajõu läkitamist. Praegu teenib Afganistanis, peaasjalikult selle riigi suhteliselt keeruka julgeolekuolukorraga idaosas, 3300 prantslast, langenud on 36.

Kui Suurbritannia, Itaalia ja mitmed Ida- ja Kesk-Euroopa riigid on lubanud lisavägesid saata, siis Prantsuse president Nicolas Sarkozy ütles novembris, et tema riik ei saada enam ühtki sõdurit lisaks.

Prantsuse välisminister Bernard Kouchner oli toona veelgi otsekohesem. Ta tunnistas, et Afganistani president Hamid Karzai on korrumpeerunud, kuid liitlastel pole muud varianti, kui temaga koostööd teha. «Ta on meie mees,» nentis Kouchner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles