India ja Venemaa lahendasid lennukikandja ümber puhkenud tüli

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Admiral Gorškovi uuendustööd.
Admiral Gorškovi uuendustööd. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa ja India jõudsid kompromissini lennukikandja Admiral Gorškov ümberehitamise- ja moderneerimistööde lõplikus kogusummas.


«India maksab lennukikandja eest Venemaale 2,3 miljardit dollarit,» vahendas Interfax India uudisteagentuuri IANS teadet.

Interfaxi teatel jõuti kokkuleppeni hiljutise India valitsusjuhi Manmoah Singhi visiidi ajal.

Kuigi kahe riigi kõrgtehnoloogiline koostöö on viimastel aastatel muutunud tihedamaks, pole New Delhi ja Moskva vahelised suhted nii pilvitud, sest India on Venemaad korduvalt kritiseerinud viivituste ja ebakõlade tõttu, mis kaasnevad riiklike relvatellimustega.

Ka Admiral Gorškov põhjusatas kahe riigi vahel lahkhelisid, sest kuigi India valitsus tasus laeva eest lepingus ettenähtud 1,6 miljardit dollarit, teatas Moskva, et ümberehitustööde lõpetamiseks vajatakse lisaressursse - 2,8 miljardit dollarit. Seetõttu lükkus lennukikandja saatmine edasi.

Tegemist on alusega, mis lasti vette juba NSV Liidu ja külma sõja päevil 1982. aastal. Varem on alus kandnud Baku nime, kuid nimetati hiljem ümber admiral Sergei Gorškovi järgi.

Venemaa ja India sõlmisid juba viis aastat tagasi tuumaallveelaevasid puudutava mahuka tarneleppe ja India on relvamüügi osas Venemaa üks suuremaid partnereid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles