Mikser: Pihli tegu oli suur ja tõsine viga

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser.
Sven Mikser. Foto: Peeter Langovits.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatusse kuuluva Sven Mikseri sõnul oli partei esimehe Jüri Pihli kuriteoteade kolme ministri kohta suur ja tõsine viga ning kui Pihl avaldaks soovi esimehe kohalt taanduda, siis teda ümber veenma ei hakata.

«Jüri Pihli tegu oli suur ja tõsine viga,» lausus riigikogu väliskomisjoni esimees Mikser. «Sellised asju ei peaks Eesti poliitikas tegema, kindlasti ei ole see käsitletav üksnes kodanikuvalvsusena ja oma põhjendatud kõhkluste-kahtluste väljendamisega.»

Mikseri hinnangul oli Pihli teo näol tegemist selgelt poliitilise sammuga. Ta lisas, et poliitikat peaks aetama parlamendis ja volikogudes, mitte kasutades jõustruktuure ja süüdistusi riigireetmises.

«Selles suhtes on ka meie erakonna juhtivate poliitikute hulgas üsna ühtne arusaam, kuid millega juhatuse arutelud täna õhtul päädivad, selles osas ma ei tahaks eelnevalt jagada mingisuguseid oletusi ega arvamusi,» ütles Mikser. «Ei ole õige enne koosolekut emotsioone üles kütta, sest see ei tuleks kasuks konstruktiivsele arutelule.»

Postimees.ee küsimuse peale, kas Pihli omal soovil taandumine partei esimehe kohalt oleks hea lahendus, vastas Mikser, et «kui ta (Pihl) ise sellist soovi avaldaks, siis kindlasti ei hakata teda ümber veenma».

Pihl esitas 2. detsembril kaitsepolitseile kuriteoteate, kus ta palus kapol algatada kriminaalmenetlus peaminister Andrus Ansipi, välisminister Urmas Paeti ja justiitsminister Rein Langi osas ning viitas, et nad võivad olla toime pannud riigireetmise. Kaitsepolitsei kriminaalmenetlust ei algatanud.

Pihl oli kutsutud tol päeval ülekuulamisele viisaskandaali tõttu algatatud kriminaalmenetlusele, mille raames üritab kaitsepolitsei selgitada, kuidas riigisaladuse kaitse all olevad andmed ajakirjandusse lekkisid.

Täna õhtul koguneb SDE juhatus ning seal tuleb arutamisele Pihli sobivus parteijuhi kohale. Erakonna ühe võimaliku uue esimehena on meedias välja käidud riigikogu liige ja partei üks aseesimeestest Indrek Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles