Uuring näitas lastekodu paremust võrreldes kasuperega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-positiivne kolme-aastane Li Zhenzhen elab Hiinas aidsiorbude lastekodus.
HIV-positiivne kolme-aastane Li Zhenzhen elab Hiinas aidsiorbude lastekodus. Foto: Reuters / Scanpix

Lastekodulaste elu on vähemalt sama hea või isegi parem kui nende kasuperes elavate eakaaslaste oma, leidsid viies Aasia ja Aafrika riigis rohkem kui 3000 last uurinud Duke'i ülikooli teadlased.

Ajalehe USA Today teatel on see kõigi aegade kõige laiaulatuslikum uurimistöö orbudest. Duke'i teadlased kohtusid kolme aasta vältel 6-12-aastaste lastega 83 lastekodus ja 311 perekonnas. Uurimisalusteks riikideks olid Kambodža, Etioopia, India, Kenya ja Tansaania.

Selgus, et lastekodulapsed olid märgatavalt tervemad ja kannatasid vähem emotsionaalsete probleemide all. «Meie uuring ei väida, et ühiskondlik elukorraldus on parem,» rõhutas uuringu juht Kathryn Whetten. «Me tuvastasime, et osale lastele võib lastekodu olla parem võimalus.» Tema sõnul on tähtsaim hoolimine.

Sellega lähevad Duke'i teadustöö järeldused vastuollu USAs ja teistes lääneriikides levinud sotsiaalpoliitikaga, mis soosivad vanemad kaotanud või ema-isa hüljatud mudilaste andmist kasuperesse, mitte lastekodusse.

USA Todayle ütles lastekodude toetuseks hea sõna ka California-Irvine'i Ülikooli majandusprofessor Richard McKenzie. «Lastekodud pole ajati dickensonlikud,» ütles õppejõud, kes ise elas lastekodus 10. eluaastast 18. eluaastani ja on sellest suuremalt jaolt positiivsest kogemusest ka mälestusteraamatu kirjutanud.

McKenzie märkis ka, et teinekord võivad kasulapsed langeda kuritarvitamise ohvriks või siis saada põrgatatud järjest ühest kodust teise.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles