Haagi tribunal kavatseb vahistada Sudaani presidendi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir sõjaväe peakorteris Khartoumis.
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir sõjaväe peakorteris Khartoumis. Foto: Reuters / Scanpix

ÜRO diplomaatiliste allikate andmeil kavatseb Haagi rahvusvaheline tribunal seoses esmaspäeval algava sõjakuritegude protsessiga taotleda Sudaani presidendi Omar Hassan al-Bashiri arreteerimist.

«Me ei tea midagi kindlat, kuid me teame, et Bashir on üks neist inimestest,» märkis ÜRO juures töötav saadik eile Reutersile. Samas oleks see üldse esimene kord, kui tribunal üritab vastutusele võtta võimul olevat riigipead.

Washington Post kirjutas samuti viitega maailmaorganisatsiooni diplomaatidele, et Haagi rahvusvahelise kohtu süüdistaja taotleb Bashiri vahistamist, süüdistades viimast genotsiidis ja inimsusevastastes kuritegudes.

Sudaan on samas kinnitanud, et igasugune selline samm õõnestaks rahuprotsessi Darfuri regioonis ning seal viibivad abitöötajad kardavad juba uusi tagasilööke. Presidendi süüdistamine võib raskendada ka ÜRO rahuvägede saatmist konfliktitsooni.

Khartoum esitas täna ametliku palve Araabia Liiga erakorralise nõupidamise kokkukutsumiseks. Sealsete valitsusametnike sõnul kavatsetakse tõenäoliselt otsida tuge ka Hiinalt ja Venemaalt ning teistelt Aafrika riikidelt, et blokeerida kohtu kavatsused Ühinenud Rahvaste Organisatsioonis.

Haagi tribunal on juba varem esitanud väljaandmisorderid kahe Sudaani ministri suhtes, kuid kumbagi ei ole seni kätte saadud. Darfuri sündmuste uurimine oleks piinlik ka Hiinale, mille juhtkond on toetanud pikemat aega Sudaani valitsust.  

Sudaani lääneosas asuvas Darfuri regioonis viis aastat väldanud sõda kohalike mustanahaliste elanike ning valitsusmeelsete araablaste vahel on arvatavasti nõudnud kuni 400 000 inimelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles