Vene teadlased põgenevad sulavalt jääväljalt

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada rannavalve jäälõhkuja Louis S. St-Laurent murdmas läbi sulava Baffini lahe.
Kanada rannavalve jäälõhkuja Louis S. St-Laurent murdmas läbi sulava Baffini lahe. Foto: AP / Scanpix

Arktikas ujuvale jääväljale püsti pandud laagrist evakueeritakse ootamatult suure sula tõttu ohtu sattunud paarkümmend vene teadlast.

Venelased rajasid oma põhjapooluse laagri mullu septembris, kui jäämassiiv oli veel viie kilomeetri pikkune ja kolme kilomeetri laiune, ning algselt plaaniti paigale jääda kuni selle aasta septembrini, vahendas BBC News.

Pika polaaröö ja jääkarude ohu üle elanud uurijad peavad aga nüüd kiiresti ära minema, sest neid kandev pank on saabunud suve esimese poolega kahanenud pea kümme korda ning ähvardab täiesti laguneda, liikudes soojema hoovuse poole.

Teravmägedest mõnekümne kilomeetri kaugusel asuva laagri suunas on teel jäälõhkuja ja veel üks laev ning lähipäevil loodetakse teadlased toimetada tagasi Murmanskisse.

Ekspeditsiooni korraldajad arktikauuringute instituudist Peterburis kinnitasid, et kellegi elu ohus ei ole ja teadustööd on laagris juba lõpule viidud.

Kanada spetsialistid teatasid alles äsja, et tänavu on jää põhja polaaraladel hakanud sulama neli nädalat varem kui tavalisel aastal ning ameeriklaste hinnangul pole ka võimatu põhjapooluse muutumine täiesti jäävabaks.

Vene teadlased on ujuvatele jäämassiividele uurimislaagreid rajanud juba aastakümneid, kuid viimasel korral kulus neil sobiva paiga leidmiseks kolm nädalat.

Cambridge’i ülikooli professori Peter Wadhamsi sõnul pidid nad lõpuks leppima vaid poolteise meetri paksuse jääkihiga, ehkki tavaliselt eelistatakse kaks korda paksemat pinnast jalge alla.

Wadhams märkis, et kui kiiresti kahanev jääpank jõuab Teravmägede idapoolse hoovuseni, mis on ümbritsevatest vetest soojem, siis on venelased sunnitud kiiresti ära tulema, sest vastasel korral satuvad nad suurde ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles