Uus seadus seab Tallinna maamaksusoodustused ohtu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamaksu tõusu vastane pikett Tallinna linnavalitsuse ees.
Maamaksu tõusu vastane pikett Tallinna linnavalitsuse ees. Foto: Peeter Langovits.

Riigikogu menetluses olev maamaksuseaduse muutmise seadus jätab maksuvabastuse saajatele vaid kuu aega maksuvabastuse taotluste esitamiseks.


«Eelnõu kohaselt peab kohalik omavalitsus esitama maksuvabastuse taotluste andmed maksu- ja tolliametile 1. veebruariks. Aga Tallinnas on kehtestatud kord, mille kohaselt saavad inimesed esitada aasta maksuvabastuse taotlusi jooksva aasta 15. juunini,» rääkis Tallinna abilinnapea Eha Võrk.

«Järelikult, kui inimene esitab avalduse näiteks 1. märtsil või 20. mail, siis tema jooksva aasta eest maamaksuvabastust ei saagi. Ma arvan, et sama mure on ka teistes omavalitsustes,» lisas abilinnapea, kes pöördus riigikogu rahanduskomisjoni poole palvega kehtestada seaduse jõustamisel rakendussätted, mis jätavad Tallinnale ja teistele omavalitsustele aega maamaksuvabastuse regulatsiooni muutmiseks ja avalduste menetlemiseks.

Tallinna linnavalitsus saatis sel nädalal volikokku eelnõu, mis puudutab maamaksutõusu hüvitamist pensionisaajatele 2010. aastal. See toimub Võrgu sõnul samadel tingimustel kui varemgi. Esiteks peab pensionärist maaomanik olema Tallinna elanikeregistris registreeritud. «Teine tingimus on see, et inimene ei tohi saada oma maa pealt rendi- ega üüritulu. Samuti see, et ta on juba aastal 2001 olnud maaomanik. Sest linn hüvitab ju 2001. aasta ja tänase maamaksu hinnavahe,» rääkis Võrk.

«Kui näiteks mõni pensionär on eelmisel aastal endale Tallinnas maatüki ostnud, siis ta ei maamaksuhüvitist ei saa. Ja kui mõni pensionär näiteks oma elamu ühte korrust välja üürib, siis ei saa ka tema hüvitist,» tõi abilinnapea näiteid.

Küll aga saab tema sõnul maamaksuhüvitist näiteks see inimene, kelle abikaasa nimel oli 2001. aastal Tallinnas maatükk. Kui pensionärist maaomanik on vahepeal surnud, siis kandub maamaksusoodustus edasi tema lesele, kes on tema pärija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles