Vabaduse väljakul avaneb Põhjala jõulumaa

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Valgusfestivali eelüritus Põhjala Jõulud toob jõulumaa otse Tallinna südalinna Vabaduse väljakule, kus saab tutvuda muistse põhjarahva kommetega.

Täna kell 17.00 süüdatakse Tallinnas ürgse tulevibu abiga koldetuli sootuks omalaadse jõulumaa südames.

«Pühapäeva õhtul, päev enne seda,kui päike talvisel pööripäeval oma talvepesasse läheb, süttib Vabaduse väljakule püstitatud püstkojas pärimusvibu abil tulesäde. See tulesäde rändab tulevibu alt pehmesse hundinuiavillast pesakesse ja hakkab seal kiiresti kasvama, süüdates lõkke püstkoja südames,» rääkis ürituse üks algatajaid Mikk Sarv.

Kesklinna valitsuse ja Valgusfestivali koostöös valmiv üritus tähistab talvise pööripäeva aega ja on samas 10. Valgusfestivali eelürituseks. Põhjala Jõulud on loov ja fantaasiarohke sündmus, kus linnarahvas saab oma jõuluaega vaheldusrikkamaks muuta läbi muistse põhjarahva põnevate
elutavade ja talvise pööripäeva aja kommete tundmaõppimise .

Vabaduse väljakule püstitatakse Jõulukojad, kus saab nädala jooksul oma käega meisterdada taaskasutusmaterjalidest jõulukine ja videvikutundidel lõkke ääres jutte vesta. Huvilised saavad tutvuda tõelise indiaani vigvami, saami koja ja jurtaga.

Kodades saab päeva jooksul proovida erinevaid vanade jõulutavadega seotud toimetamisi, mille käigus avaneb võimalus ka ise leidlikke, lihtsaid ja säästlikke jõulukinke meisterdada . Õhtutundidel saab lõkketule ümber kuulata lugusid ja legende, ehedat rahvamuusikat ning mängida vanu jõulumänge.

Ürituse üheks eesmärgiks on rahvakalendri tähtpäevade sisu avamine ja taasmõtestamine tänapäeva linnainimestele, kellele see on üheks võimaluseks leida sidet oma "juurtega" ja seeläbi ka loodusega. Loodusrahvastelt võetakse eeskuju säästlikus materjalikasutuses ja lugupidavas suhtlemises loodusega. See kajastub ka põhjalaga seotud loomade - visade ja truude
kelgukoerte ning vastupidavate ja vähenõudlike kitsekeste kaasamises eheda põhjala küla meeleolu loomisesse.

Soe ja tuline süda indiaani ning saami püstkodades ja aasia jurtas püsib kuni 27. detsembrini, kui päike on juba kolmandat päeva sammhaaval astumas oma suvepesa poole. Kõigil neil päevadel on inimesed oodatud kodadesse ja jurtadesse südant sütitama põnevate oma käega tegemiste, lugude vestmise, laulu , tantsu ja pillimänguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles