Bruno Saul hakkab Venemaaga sõprust arendama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kunagisest Nõukogude Eesti valitsusjuhist Bruno Saulist on saamas rahvadiplomaat, kes üritab heade isiklike suhete abiga Vene naftatransiiti siin hoida. Sellel eesmärgil on ta asutamas Venemaaga Sõpruse ühingut, mis huvitub eeskätt majandus- ja kultuurikontaktidest. Kuigi tema mainitud mõttekaaslased on mõjukad poliitika- ja äritegelased, kinnitab Saul siiski, et poliitikasse nemad ei sekku.

Sõpru on Venemaal palju, kuid valdav enamik neist on napisõnalised. Viiest inimesest, kes sündiva Venemaaga Sõpruse Ühinguga mingites sidemetes on, oli valmis kommentaare jagama ainult Bruno Saul. Kunagine Nõukogude Eesti kõrge riigitegelane Saul osutab uhkusega ühingu seljataha koonduvatele kultuuri- ja ärielu tähtedele, kellest tuntumad seostuvad estraadi või naftaga. Võimalike ühenduse liikmetena on mainitud prominente laulja Anne Veskist ärimees Endel Siffini, mitmed neist pole aga liitumist veel kaugeltki otsustanud. Mõned, näiteks Jaak Allik said oma kandidatuurist ühenduse nõukokku teada hoopiski ajakirjanduse kaudu. Bruno Sauli kinnitusel huvituvad nii kultuuri- kui ka äritiib mõlemad paremast suhetevõrgustikust. “Majanduslikku tuge on meil selja taga olemas, aga teisest küljest ka kultuurikorüfeed, kelle sidemed Venemaaga on säilinud, on meil selja taga. Eilegi Anne Veski sõitis Peterburi kontserdile ja see nõuab teatavat heatahtlikku taustsüsteemi,“ kõneles Saul Raadio Vaba Euroopale. Ühenduse peaasutajaks on Venemaa Kaasmaalaste Ühingute Liit, kellele sekundeerib ka Viimsis paiknev transiidifirma Milstrand. Sauli enda sõnul on tema tegevus “rahvadiplomaatia” ja oma ütlustes on ta tõepoolest dilomaadina ettevaatlik. Hinnangut senistele Eesti-Vene suhetele temalt ei kuule ja mingeid mõõdetavaid eesmärke ta ei maini. Kuigi loodav sõprusklubi koondab hulgaliselt rikkaid ja poliitiliselt teadlikke inimesi, kinnitab Saul, et ühendus Eesti Venemaa-poliitikat suunama ei hakka. “Peaks aru saama niimoodi, et me ei taha mingil juhul poliitikasse tungida ja asendada parteiplatvorme, mis on selleks ajaks välja kujunenud nii Eesti maastikul kui ka seal [Venemaal],” sõnas Saul. Sauli sõnul sõltub isiklikest sidemetest palju ja just neid sidemeid loodav ühendus toetama ja tugevdama peakski. Ühtlasi viitab ta karmile konkurentsile Soome, Läti ja Leedu sadamatega. Sõprus Venemaaga oleks siin konkurentsieeliseks. “Olgu see siis Siffi N-Terminal või siis Luukase Pakterminal, nemad on nendest suhetest vahetult huvitatud, sest nende ärilise tegevuse eesmärk on määratletud väga suures ulatuses just sealpoolse suhtumisega. Pakkumisi selle transiidi korraldamiseks on kõigil olemas. Lisaks objektiivsetele mängib siin väga suurt rolli ka subjektiivne faktor,” ütles Saul. Mõningate nimekate liikmekandidaatide nappidest kommetaaridest on siiski selgunud, et uue ühenduse sidemed käredate avalduste poolest tuntud Venemaa Kaasmaalaste Ühenduste Liiduga on neile peavalu tekitanud ja võib saada mitmetele muidu idasuhetest huvitatutele liitumistakistuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles