Telekomifirmad lõpetavad piraatluse soosimise

Henrik Roonemaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Autorikaitsjad lõpetavad sügiseks illegaalsete filmide ja tarkvara levitamise mitmes piraatluse sõlmpunktiks kujunenud populaarses serveris, mille omanikest telekomifirmadele on nende lahtihoidmine kasulik olnud.

«Me üritame piraatmaterjali kättesaamist keerulisemaks teha,» ütles BSA Eesti komitee koordinaator Ahti Leppik. «Sellised serverid on koolipoistele ahvatluseks, võrreldes välismaiste ühendustega liiguvad failid nendest kiiresti.»

Eesti Autoriõiguste Kaitse Organisatsiooni tegevdirektor Ilma Härg ütles, et serverite kontrolli alla saamisest oleks piraatluse vastu võitlemisele suur abi.

FTP-serverid, nagu näiteks Eesti Telefonile kuuluv toru.hot.ee, Datanetile kuuluv ftp.datanet.ee ning Starmanile kuuluv pump.starman.ee, on Eesti noorte hulgas saanud väga populaarseteks failivahetuskohtadeks, kuhu jõuavad uuemad piraatfilmid, samuti muusika ja tarkvara.

Omavaheliseks suhtluseks ja uutest filmidest ja programmidest teavitamiseks on loodud internetifoorum aadressil torufoorum.hot.ee, kus oli eilse seisuga üle 2600 liikme.

Eile näiteks oli teiste filmide seas neis serverites saadaval «Terminator 3», mis pole Eestis veel esilinastunudki. Samuti jõuavad tihti enne ametlikult turule ilmumist neisse arvutimängud ja programmid.

Filmide levimine on üks põhjuseid, miks tuntud firmad nagu Eesti Telefon või Starman selliseid servereid käigus on hoidnud.

Kui filmide tõmbamine internetist on nii lihtne ja kiire, muutuvad ka ADSL-ühendused kasutajate seas populaarsemaks. Teiseks, kui Eestis selliseid servereid ei oleks, tõmbaksid inimesed filme välismaa serveritest ja see oleks internetile koormav.

«Kui neid servereid ei oleks, käiks kõik see liiklus välismaal, ja siis tavaline internetikasutaja ju kannataks, sest välisühendused muutuksid aeglaseks,» selgitas Eesti Telefoni internetiteenistuse juhataja Maiko Kalvet piraatvara sisaldava serveri pidamist.

Kalvetiga nõustub ka Dataneti juht Neeme Takis. «Rahvusvaheliste sideressursside ülekoormamise vältimiseks on selline lokaliseerimine teatud mõttes isegi kasuks,» ütles ta. «Aga teisest küljest saame täiesti aru, et autoriõigusi tuleb austada.»

Kõik suuremad internetiteenuste pakkujad on nõustunud autorikaitsjatega, et serverites tuleb kord majja lüüa, ning kui vaja, anda kas või autorikaitsjatele ligipääs serveritele ja võimalus illegaalseid faile kustutada või blokeerida.

Samas ei usu paljud selliste serverite kasutajad, et autorikaitsel õnnestub midagi enda kontrolli alla saada.

«Kui nad saavadki need serverid kinni toppida, siis kindlasti tekib mõni uus asemele,» ütles toru.hot.ee serveri jututoas eile kasutaja SunkEvil. Tema seisukohta jagasid ka teised jututoa kasutajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles